Hoppa till innehåll

Den här veckan firas den s.k. veterandagen i Stockholm med kunglig glans

26 maj 2015

I Sverige finns det en tidskrift som heter ”Veteranen” men det är en medlemstidning för pensionärer som tillhör Sveriges pensionärsförbund. Förresten numera kallar dom sej ”seniorerna”. Men hur som helst deras tidning har inget med de veteraner som numera ska hyllas varje år den 29 maj för sina fredsbevarande insatser runt världen.

På fredag den 29 maj ska för tredje året i rad den s.k. veterandagen firas i Stockholm med kunglig glans. Det är ett evenemang för att uppmärksamma de som deltagit i olika fredsbevarande insatser under efterkrigstiden. Det är alltifrån de som var i Kongo på 60-talet till de som nyligen varit i Afganistan.

Det betyder samtidigt att man dragit ett streck och vill inte att andra världskriget ska nämnas på annat sätt än Folke Bernadotte och Raul Wallenberg.

Det dröjde ju rätt länge tills att ens Raul Nordling fick upprättelse för sina insatser i samband med befrielsen av Paris augusti 1944. Det var väl  i princip filmen ”Diplomatie”( som kom förra året och som finns på svensk DVD: ”Mannen som räddade Paris”), som gjorde att Sverige och svenskarna fick veta att det fanns fler svenskar som ”deltog” i andra världskriget än Wallenberg och Bernadotte.

Vi väntar fortfarande på filmen om krigsseglarna. I Sverige är det ju sjömanskyrkan som håller minnet om krigsseglarna vid liv – utan kunglig glans. Som alla vet förhåller det sig annorlunda i t.ex. Norge  och Danmark.

På tal om Norge så kan man nu i dansk tv på måndagar se den norska tv-serien om det tunga vattnet ”Kampen om tungtvannet”, som handlar om hur nära det var att tyskarna hade lyckats framställa kärnvapen 1943/44. Detta drama har övrigt gjorts film av för länge sedan, 1965, i brittisk tappning . Filmen hette på svenska ”Hjältarna från Telemarken” . Tungvattenfabriken/anläggningen fanns alltså  i norska fjällen.

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: