Hoppa till innehåll

Sverige håller på att förvandlas till ett land ”for smartphones only” utan att någon bett om det

28 april 2015

Sverige som alltid vill vara ett modernt och tekniskt avancerat land låter nu marknadskrafterna bestämma att våra liv ska byggas runt s.k. smartphones. Det mest tydliga tecknet är att telefonkioskerna plockas bort. De behövs tydligen inte längre. Den som befinner sig på resa måste nu ha en mobiltelefon för att kunna ringa. Och du måste veta numret eftersom telefonkatalogerna har avskaffats.

Ska du resa inom Sverige måste du ha en smartphone, ett betalkort eller kreditkort för att köpa biljetter. Kontanter kan inte användas och det planeras för att avskaffa sedlar och mynt. Det är dock ännu oklart om en sådan åtgärd strider mot någon EU-förordning eller inte. Beslutet är därför ännu inte klubbat.

Enda fördelen med att slippa sedlar och mynt skulle väl vara att det är rätt ohygieniskt att hantera lortiga och skrynkliga tjugor och femtilappar.

Hur som helst den snabba tekniska utvecklingen föregås inte av någon stormig debatt utan sker mer eller mindre helt på marknadskrafternas villkor. Och rasande snabbt går det.

Men det tycks vara ett svenskt fenomen. Och i Sverige vill ju ingen vara ”omodern” som man sa förr. Man ska hänga med och inte bråka om det som är nytt.

Det märkliga är att pensionärsorganisationerna som nu har sina vänner i regeringsställning inte agerar och bromsar upp den här hysteriska utvecklingen. Pensionärer borde ju ha lite mer tid till eftertanke och inte bara rusa iväg.

Men nu är det väl så att regeringen inte är intresserad av att lyssna på vad andra tycker. Det kunde ju alla beskåda när statsministern frågades ut i KU i fredags. Det handlade då om deras ”miss” att iaktta praxis när det gäller remisstiden tre månader i frågan om att avskaffa landstingens fria vårdval.

Regeringen hade i valrörelsen föreslagit ett avskaffande av det fria vårdvalet. När man kom till makten struntade man i att författningen föreskriver att viktiga beslut ska gå på remiss och prövas av lagrådet. I stället trummades beslutet igenom på två veckor.

Nu tvingades man till slut dra tillbaka det hela efter att lagrådet sågat hela hanteringen av ärendet. En prestigeförlust för regeringen som tydligen ännu inte fattat att konsekvenserna av beslutet skulle bli längre vårdköer sämre vård etc etc.

Sverige har nu tre kvinnliga partiledare. Ska bli intressant att se om det får någon praktisk betydelse eller om allt kommer att rulla på som vanligt. Kvinnor är ju inte lika teknik nördiga som män.

För några veckor sedan talades det om att bredbandsutbyggnaden skett långsammare än man tänkt från början. Vad händer när storstadsborna kommer ut på ”landet” där det inte finns någon smartphone-täckning? Och inga kontanter att betala med?

Det här skulle kanske fungera i geografiskt små länder som Belgien, Holland, Danmark osv men inte i ett land som Sverige som är mer än 200 mil långt och som till hälften består av skog.

Kanske dags att någon plockar fram en karta och inte bara använder GPS:n.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: