Hoppa till innehåll

Är det här det som kallas demokrati – om valet som gick upp i rök

22 mars 2015

I dag den 22 mars skulle det egentligen ha hållts val i Sverige. Inte ordinarie val utan ett s.k. extra val föranlett av att den nya regeringen inte lyckades få igenom sin budget i riksdagen.

Hux flux beslutad statsministern i början av december i fjol att situationen var ohållbar och att man tvingades vidta drastiska åtgärder för att lösa det hela.

Men det här med val är något som man inte beslutar om hur som helst. Det finns något som kallas grundlagar som talar om hur det ska gå till. Först och främst är det regeln om allmänna val som ska hållas vart fjärde år.

Men dessutom finns specialregeln om extra val i RF 3 kap 11§. Där står ”Regeringen får besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val. Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.”

Detta var vad som hände. MEN redan den 27 december i fjol dvs. dagen efter annandag jul chockade regeringen de flesta med att kalla till en presskonferens i Rosenbad och där meddela att något extra val skulle inte behövas eftersom att man kommit överens med oppositionen om hur man skulle komma ur det ”komplicerade läget” .

Det anmärkningsvärda är att det inte finns något stöd i grundlagen för att i fredstid ställa in ett val. Är extra val utlyst ska extra val hållas.

Här i Sverige är vi rätt vana vid att politiker sätter sig över lagen och kommer undan. Så varför skulle det vara annorlunda nu.

Här i Sverige talar vi gärna om när andra länder handlar på ett annat sätt än Sverige skulle ha gjort. Tycker Sverige att något land bryter mot normer och moral står Sverige oftast i första ledet för att döma och fördöma.

I det här fallet med det inställda valet har inget land varit framme med pekpinnen. Men Sverige skulle säkert ha hoppat jämfota av hämndlystnad om det här hade handlat om Ryssland och ett inställt val i Ryssland.

Att lagar och demokrati väger så lätt i Sverige har bl.a. att göra med att det saknas en Författningsdomstol något som de flesta större demokratier har. I Sverige finns KU men den är väl mer en diskussionsklubb än en maktfaktor att oroa sig för. Det är länge sedan någon fått ”veta hut” i ett KU-förhör.

Märkligt att ingen ens orkar föreslå att man utreder det Schweiziska systemet med direkt-demokrati något som skulle kunna passa i ett litet land som Sverige.

Sveriges uppgift borde väl vara att föregå med gott exempel och vara en förebild och inte en parodi på demokrati där ministrar agerar som egenmäktiga furstar eller i värsta fall pajasfigurer.

Med en riksdag med max 101 ledamöter skulle vi kanske kunna få lite mer kompetens och mindre tyckande och pladder. Med ett system som Schweiz kunde gemene man få bestämma vart skattepengarna ska gå. Så här kan det ju inte hålla på.

1. inför en författningsdomstol. KU är överspelat. Det måste utkrävas ansvar av våra valda.

2. inför direktdemokrati typ Schweiz. Medborgarna måste få mer inflytande över bland annat hur skattepengarna används. Detta kan ske genom folkomröstningar.

3. minska riksdagen till högst 101 ledamöter. Kompetens och erfarenhet måste väga tyngst. Riksdagen ska inte vara en diskussionsklubb och karriärbräda för en liten politikerelit.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: