Hoppa till innehåll

Som man är klädd blir man hädd (gammalt svenskt ordspråk) och varför ställer vi inte högre krav på våra politiker

15 mars 2015

Det pratas mycket om det s.k. politikerföraktet i Sverige i dag. Men man kan väl inte bara skylla på väljarna? Skulle politiken skötas som ett företag skulle mycket vara annorlunda men framför allt skulle vi slippa de inkompetenta och många gånger korkade politiker som vi har nu.

Har aldrig sett eller hört att man borde ställa krav på de som sitter i riksdagen – med hjälp av inträdesprov typ högskoleprovet. Vi vet ju att vi inte kan kräva att alla har höga akademiska examina eller lång erfarenhet från storföretag. Men borde man ändå inte i denna komplicerade digitala värld kunna kräva MERA än vad vi gör i dag? Sverige tycks styras av ett gäng Kronblom och 91:an Karlsson-typer som i godan ro får sätta sprätt på skattepengarna. Det finns inget långsiktigt tänkande utan det mesta är ett dag för dag tänkande och man har inte heller lärt av tidigare misstag.

Såg för ett tag sedan tysk tv där man nu tar Kanada som förebild när det gäller att rekrytera arbetskraft – från hela världen.  Då talar vi om kompetens på ingenjörsnivå typ tekniker och andra som behövs för att gå framåt och hålla jämna steg med bl.a. Asien.

Rubriken på det här inlägget är ”som man är klädd blir man hädd” och det kan väl alla hålla med om att en person som är ”snyggt” klädd får mer respekt. Med tanke på att detta handlar om politiker skulle man väl kunna kräva att de ministrar som sitter på de högsta posterna i ett land: statsminister, utrikesminister och justitieminister alltid har kostym eller dräkt i mörkblått i de sammanhang när man representerar Sverige.

Det finns en person som i princip hela världen har respekt för och det är Tysklands Angela Merckel. Alltid kavaj och långbyxor i propert snitt. Detta sätt att välja klädstil torde inte vara tillkommet av en slump utan tänkt att avdramatisera och sätta fokus på henne som yrkespolitiker. Mycket professionellt.

Detsamma gällde den sedan några år bortgångna Margaret Thatcher. Alltid oklanderligt klädd.

De politiker som inte klarar av att uppträda professionellt bör kanske ägna sig åt något mindre krävande arbete.

Och en utrikesminister bör kanske komma ihåg att jobbet går ut på att representera HELA Sverige och inte bara sitt parti. Klarar man inte det bör man kanske överlämna till någon annan mer diplomatiskt lagd kollega med is i magen.

Och väljarna måste kräva mer av de s.k. folkvalda. Världen står inte still men det tycks som om våra svenska politiker tror det.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: