Hoppa till innehåll

Skådespelerskan Anita Ekberg är död.

13 januari 2015

En av Sveriges internationellt mest kända skådespelerskor avled i söndags den 11 januari i Rom. Av de uppgifter som kommit fram led hon av dålig hälsa sedan en tid tillbaka.

Liksom en annan stor svensk film ikon Greta Garbo levde hon ett liv som lite av oåtkomlig diva med stor integritet.

Anledningen till att hon bodde utomlands, först i usa sedan i Italien var till största delen på grund av den negativa attityden från svenska medier. För några svenska journalister var hon ett hat objekt och den svenska avundsjukan visste inga gränser. En svensk får bara sticka ut i organiserade former dvs inom sport och idrott.

Tiderna har sakta förändrats även om man fortfarande minns hur upprörda vissa journalister blev när tv3 serien hollywood fruar började sändas 2009. Och fortfarande är det väl bara Maria Montazami som fått godkänt-stämpel. Kanske pga av att hennes mans familj kommer från ett land utanför Sverige.

Anita Ekberg bör hedras i Sverige för det intresse kring film och filmkonsten som hon skapat. Om Abba har ett museum i Stockholm så borde även Anita Ekberg ha sitt. Det kunde ju vara intressant om det fanns fler än en turistattraktion för utländska besökare.

Och varför inte bygga en kopia av den berömda Trevi fontänen i Rom. Kalla den gärna Anita Ekberg Fontänen eller La dolce vita fontänen.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: