Hoppa till innehåll

Har det blivit olagligt att vara konservativ i Sverige?

14 december 2014

Höstens val ledde till att inget av de s.k. blocken fick egen majoritet. Två månader senare fattade det röd-gröna blockets ledare beslut om att utlysa ett extraval i mars nästa år. Anledningen var att man inte lyckades få sin budget godkänd av riksdagen.

Ett extraval har inte hållits sedan 1958 och åtgärden har av de flesta tolkats som en panikåtgärd och kanske inte det optimala valet av åtgärd i ett litet stabilt land som Sverige med mindre än tio miljoner invånare.

Sedan valet i höstas tycks de etablerade partierna inte ha förstått att tolka missnöjespartiernas framgångar. Det gäller både Feministiskt initiativ och nationalistiska SD. Partierna borde ju ställa frågan Hur går man från 0 till 1 miljon väljare på tio år? Vilket är receptet? Vad kan vi lära oss av deras ”knep”?

De etablerade partierna har blivit så hemmablinda att man tror att man kan leva på gamla segrar. Varje val är en ny match med nya spelare och motståndare. Man behöver inte vara sportfåne för att förstå att man inte alltid hejar på sitt gamla lag.

Googlade och hittade några gamla bilder på Gösta Boman svd bohmanbland annat den här. Boman var ledare för moderaterna 1970-81 och ingick i regeringen tillsammans med bl.a. Thorbjörn Fälldin (c). Jämfört med dagens politiker som ofta saknar erfarenhet från arbetsliv- eller näringsliv blir man nästan nostalgisk när man tänker tillbaks på den här tiden. Boman framstod som en gentleman ut i fingerspetsarna och en damernas riddare. Moderaterna var ett parti bl.a. för pigga pensionärer och dom som trodde på lag och ordning.

I Sverige förekommer inte ordet konservativ längre. Kan tänka mej att om man skulle fråga någon ungdom vad ordet betyder skulle nog svaret handla om konservburkar och konservöppnare snarare än om politik.

Sverige vill vara ett modernt och öppet land. Man ska vara framåtblickande för att bli accepterad. Vi som har några år på nacken är ingen prioriterad grupp. Men det är ändå vi som byggt upp det här landet.

Det tycks som om det blivit olagligt att vara konservativ och kritisk i Sverige i dag.

Men politikerna kan inte förvänta sig att väljarna röstar på något annat än det som känns som bästa alternativet. Kan de etablerade inte ge vad väljarna vill ha måste de räkna med att bli bortröstade.

När det gäller Feministiskt initiativ skulle partiet nog attrahera ytterligare väljargrupper om man tonade ner den militanta tonen i partinamnet och kanske kallade sej Rosa Partiet eller något mjukare i den stilen.

Ordet feminist låter ju nästan lika upproriskt som kommunist, nazist, fascist och att bli förknippad med sådana epitet är inte särskilt gångbart på 2000-talet.  Moderaterna bytte ju 1969 namn efter Paris 68 från Högerpartiet som då ansågs som mindre lämpligt. Ja förresten  Vänsterpartiet hette ju tidigare vpk där k stod för kommunisterna.

På tal om nostalgisk men här hittade jag åter ett klipp på youtube som förklarar varför många svenskar gillar amerikanska bilar speciellt Cadillac. Det var  dåvarande Hepstars, där  numera kultförklarade Abba-medlemen Benny Andersson ingick, som gjorde låten ”Cadillac” till en svensk pop och rock klassiker.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: