Hoppa till innehåll

Ebolaepedemin förstörde sommaren och nu förstör den julen också

26 november 2014

Minns inte exakt när första rapporterna kom om att ett ebola utbrott skett någonstans i väst afrika. Men under sommaren började den ena skräckvisionen efter den andra att dyka upp i media. Alla vet att sommaren brukar vara nyhetsfattig så man gör gärna en höna av en fjäder.

Men i det här fallet handlar det om en sjukdom som ingen vill riskera att dra på sig. Fågelinfluensa, svininfluensa etc etc är ju inte ens jämförbara med ebolan åtminstone som den har beskrivits.

Den information som har pumpats ut har gått ut på att tala om att i princip så dör man om man blir smittad. Dödligheten sägs vara 70 procent cirka.

Den värsta prognosen i somras förutspådde att i december skulle cirka en miljon ha drabbats – minst. Förutsatt att inte massiva insatser startade direkt då.

Man undrar hur många som bokat om sina resor för att inte behöva ta några onödiga risker att bli smittade. Måste man inte resa stannar man hellre hemma tills faran är över. Så resonerar väl dom flesta.

Och det är väl inte förrän nu några veckor före jul som ”man” har fått situationen under någorlunda kontroll. I vart fall säger ingen längre att miljontals människor riskerar att dö.

Många tycker nog fortfarande att det är rimligt att man skjuter upp ”onödiga” julresor i år eftersom allt inte känns riktigt säkert ännu.

Frågan är hur kan det ha blivit så här?

Alla minns paniken 2009 när alla skulle vaccineras mot pandemi-Influensan. Åtminstone tyckte de svenska experterna att det inte fanns något alternativ.

Och nu sitter vi här igen. Var och en få ta sitt eget beslut och avgöra om ebola är farligt eller inte för oss här i Skandinavien.

Det finns en organisation som förkortas  WHO, och det är ju ett kul namn om man kan engelska. För man undrar vad dom sysslar med dom som jobbar hos World Health Organisation och som ska ha kollen med stort K.

Semestern blev förstörd, julen blir förstörd men varför ställs inte WHO till svars för det här schabblet. Nu är det privata som får göra jobbet med att informera och upplysa om den här fruktansvärda sjukdomen.

Som vanligt misstänker man  att det finns pengar att tjäna  här. Läkemedelsbolag etc lever ju på att det finns sjukdomar att lindra eller bota. Eller vaccin att tillverka och sälja.

Hur farlig är ebola – egentligen? Den har lyckats skrämma livet ur väldigt många och gör det fortfarande. Genom media och deras rapportering.

Till sist. Den finns en rätt lustig video på youtube som enkelt förklarar hur man undviker att smittas.  Titta här:

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: