Hoppa till innehåll

När kommer filmen om slaget vid Lützen 1632?

06 november 2014

I dag kan man åtminstone om man bor i stan, köpa en bakelse till minnet av Gustav II Adolf som idag för nästan 400 år sedan stupade i ett slag vid Lützen i Tyskland. Kanske lite konstigt med tanke på att kungar inte hyllats sedan franska revolutionen 1789.

190px-Ryttarstatyn_Gustav_Adolfs_torg

Hur som helst kan man tycka vad man vill om kungar och drottningar och ärvd makt men många känner ändå en viss fascination för fenomenet och historien.

I synnerhet gäller väl detta de länder där man inte har eller har haft kungamakt. Ta till exempel Usa där intresset är stort, liksom även i Tyskland.

En och annan blev kanske något förvånad när filmen om Paris befrielse kom upp på biograferna här i Sverige nyligen, och man inser att huvudpersonen är en svensk men i Sverige mer eller mindre okänd. Filmen är ju gjord av en tysk regissör och finansierad med franskt kapital.

Den filmen är inte unik. Det finns fler okända svenskar som skildrats i utländska filmer. Men de flesta är gjorda för ett bra tag sedan.

För det är ju faktiskt så att Ingmar Bergmans Sverige är inte känt för att producera storslagna historiska filmer och minst av allt om våra kungar.

Glöm förresten inte Greta Garbo i amerikanska filmen om drottning Kristina.

Just idag undrar man om t.ex. slaget vid Lützen inte skulle kunna bli en häftig svensk film, om det hade funnits någon svensk regissör som var mäktig uppgiften. Varför är det i princip bara Guillou och hans böcker som duger när svensk  historia ska luftas på vita duken? Det räcker med Arn-filmer nu. Är det inte dags att tänka lite längre framåt i tiden och tänka lite större?

Det är nu 18 år tills vi svenskar kan fira 400-års jubileum 2032. Man skulle kanske redan nu börja skissa på något – för jorden torde väl fortfarande snurra på – trots alla undergångsfilmer och katastrofscenarier? För det var väl inte förrän 2037 som den stora meteoriten skulle krascha här?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: