Hoppa till innehåll

Dagens namn är Sibylla.

20 oktober 2014

Andra världskriget upphör aldrig att fascinera oss och kanske särkilt oss som inte ens var påtänkta då och inte har egna erfarenheter att relatera till. Nu när internet är fullt av intressant material av alla slag är det inte svårt att kanske snöa in lite och halka in på sidospår också.

Förra veckans höjdpunkt var inte att se att Brad Pitt spelar stridsvagnsförare i filmen Fury. Nej det var faktiskt en länk från Wikipedia till en artikel på Sjöhistoriska muséet i Stockholm. När man klickar på länken får man bl.a. se en bild på en bronsstaty som invigdes i juni 1953 till minne av de svenska sjömän som omkommit under kriget. 1953sjogrenStatyn hette ”Sjömannen” och  gjordes av skulptören Nils Sjögren.

Har inte sett något om detta monument tidigare. Bilden är från invigningen. Som alla vet finns sedan 1995 ett minnesmärke i Göteborg. Varför två monument kan man undra. Eller har detta fallit i glömska?

Länken till artikeln med 1953-års monument leder tillbaka till en bild på dåvarande kronprinsparet som 1940 gjorde ett besök på ett arrangemang för att uppmärksamma det svenska sjöfolket och deras umbäranden. Kronprinsparet var Gustaf Adolf och Sibylla dvs vår nuvarande kungs föräldrar.

När jag såg bilden slog det mej att så lite skrivits om kronprinsessan Sibylla. Har googlat men inte hittat någon biografi eller liknande. Är hon en historiskt ointressant person kan man undra. Hon levde ju trots allt under en mycket speciell tid i Sverige. Man skulle ju faktiskt kunna jämföra lite grann med Carin Göring som fått så mycket uppmärksamhet och tjocka böcker skrivna om sig. Carin avled ju redan 1931 men är en ”superkändis” i jämförelse med Sibylla.

Om vi ska avsluta med en man och hjälte Raul Nordling svensken som räddade Paris 1944, så har den franska teaterpjäsen ”Diplomati” premiär i kväll i Stockholm. Med det svenska kungaparet på plats. Kanske en vink om att Nordling äntligen får ett erkännande i Sverige 70 år efter sin insats och bedrift.

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: