Hoppa till innehåll

Hur smart var det egentligen att avskaffa de gamla postkontoren?

18 oktober 2014

Mer eller mindre av en slump läste jag Dagens Industris artikel i går om hur ett antal personer fått sina konton tömda. Inget nytt under solen egentligen. Det intressanta i den artikeln är hur man beskriver hur detta kan ha varit möjligt.

Och då blir man mörkrädd – mitt på dagen. I den här artikeln står nämligen bl.a. att de utlämningsställen som ersatt de gamla postkontoren kan vara allt ifrån en ica-butik till en spelbutik. Kontrollen av de som äger dessa butiker är bristfällig och det finns tydligen inget krav att ägarna/innehavarna måste vara ostraffade.

Med tanke på att värdehandlingar och annat hanteras här kunde man väl tänka sej att man ställer höga krav på de som anlitas som postombud.

Det här är ju oacceptabelt.

En förfalskad legitimation kan ju innebära att någon får ut värdehandlingar som kan användas i brottsligt syfte.

Artikeln i DI gör det troligt att brotten kunnat begås eftersom någon lyckats beställa en e-legitimation i annans namn och hämtat ut koden som sänds med post. För att få ut försändelsen måste någon ha legitimerat sej med t.ex. körkort.

Man tror nu att det handlar om förfalskad legitimation – som inte upptäckts. Eller så har man lämnat ut försändelsen  utan att kräva legitimation. En annan möjlig förklaring kan vara att någon på utlämningsstället varit inblandad i det hela.

Eftersom id-kapningar tycks vara vardagsmat måste väl de ansvariga försöka hitta någon vettigare lösning än den som finns nu. Det blir ju bara värre och värre. Borde man inte försöka och återinföra de gamla postkontoren igen.

Hellre stå i kö en stund och sova lugnt om natten och veta att brev och paket kommer fram till rätt person. Hur länge ska det här få fortsätta?

Här finns artikeln

http://www.di.se/#!/di/artiklar/2014/10/17/bestulna-pa-miljoner/

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: