Hoppa till innehåll

Intresset för historia ökar som aldrig förr och det är ingen slump att filmer som Mannen som räddade Paris /Diplomacy/Diplomatie , dyker upp i Sverige just nu

19 september 2014

I år uppmärksammas bl.a. att det är 100 år sedan första världskriget startade. Andra världskriget och landstigningen i Normandie 6 juni 1944 har skildrats och uppmärksammats i de flesta medier.

Den som tittar i butikernas tidskriftshyllor hittar ovanligt många magasin etc om just världskrigen. Och aldrig har väl så många böcker getts ut om och kring detta ämne. Till och med i Sverige är intresset större än någonsin när det gäller historia. Släktforskning har nått nya grupper och det är tack vare ny teknik som gjort det möjligt att hitta material om sin släkt utan att behöva tillbringa oändligt lång tid bland dammiga kyrkböcker ute på landet.

I dag har en intressant film premiär i Sverige som handlar om ett historiskt skede under andra världskriget och där en svensk spelade en stor roll.

Det intressanta är att detta skede skildrades av Hollywood redan 1966 i en extremt påkostad och nästan 3 timmar lång film men som 48 år senare inte tycks ha satt några djupare spår i Sverige.

Den filmen konkurrerade med Ingmar Bergman och många andra stora regissörers verk. Dessutom var 60-tals popvågen här och Beatlesfilmen Yeah Yeah Yeah lockade många besökare. DN:s recensent var inte särskilt entusiastisk och avslutade det hela med ”Maurice Jarrés musik ligger som en smet över bilderna”.

Men sedan har Sverige aldrig varit ett land som hyllar andra hjältar än idrottshjältarna. När det gäller andra världskriget är det fortfarande extra komplicerat. Sverige har hittills nöjt sig med två ”krigshjältar”, båda döda utanför Sverige.

Kommer den här filmen att ändra på något? När det gäller krigsseglarna har ännu ingen film gjorts förutom en dokumentär från 90-talets början och som knappt går att få tag på. Lyckades förra året hitta ett enda bibliotek i Sverige  som hade ett vhs-band med filmen att låna ut.

Hur som helst den svenske generalkonsuln Raul Nordling är självklart en högt ärad person i frankrike och Paris i synnerhet. Filmen visas nu i Paris i samband med 70-årsfirandet av Paris befrielse augusti 44.

paris

paris

 

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: