Hoppa till innehåll

Val 2014: Missnöjespartiernas tid är här när de gamla partierna missar målet

15 september 2014

Sverige är inte unikt med att ha missnöjda väljare. Internet och nya sociala medier har gjort det möjligt för allt fler att få tala om vad dom tycker. Och ta reda på saker.

Alla vet hur svårt det är att få in en insändare i en tidning om man inte representerar ett etablerat parti.

Demokrati kan i Sverige stavas som gå och rösta på valdagen vart fjärde år och då har du gjort ditt. Sedan tar politikerna över.

I dagens snabba tempo ställs högre krav på snabba resultat eller i vart fall att politikerna gör som dom lovat.

Missnöjda väljare är som sagt inget svenskt fenomen. Det som är speciellt är att dom inte har särskilt många alternativ. Danmark hade Glistrup på 70-80-talet. Norge har länge haft ett missnöjesparti. Lett av bl.a. Carl I Hagen. Nu i regeringsställning.

I Sverige har det blivit mer komplicerat. Det svenska missnöjespartiet med stort M nämligen SD som stämplas som nationalistiskt har gått starkt framåt. Frågor som andra partier inte ansett viktiga att ens diskutera har partiet tagit sig an. Inte minst pensionärsskatten.

Hur den nu aktuella situationen efter gårdagens val ska hanteras återstår väl att se. Klart är att det finns utrymme för kanske ännu ett missnöjesparti i Sverige. Om detta blir ett hopkok av Fi och någon annn gruppering går inte att säga i dag. Men missnöjda väljare måste tas på större allvar än som nu är fallet när det gäller dom etablerade partierna. Viktiga frågor måste kunna diskuteras och lösas. Vad har vi annars politiska system till? Alla kan ju se hur det inte fungerar där politiska lösningar inte går att hitta och där man till slut tar saker i egna händer.

I Sverige måste man väl ändå se den svenska emigrationen till usa på 1800-talet som värsta missnöjesyttringen någonsin. Mer än en miljon svenskar flyttade härifrån och ändå befann sig Sverige inte i krig. Jämför detta med att några hundratusen röstar på ett missnöjesPARTI.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: