Hoppa till innehåll

Val 2014 : Glöm inte att man kan rösta blankt

08 september 2014

Val 2014.

Vet inte om jag missat något men hittills har jag inte sett någonting om att man faktiskt kan rösta – utan att rösta på något parti.

Det här var ett ganska vanligt fenomen på 60- och 70-talet och ett sätt att markera att man faktiskt var intresserad av politik men att man inte tyckte att det fanns något parti man kunde identifiera sig med. För vissa var det ett sätt att markera att man var emot etablissemanget. Lite anarkistiskt om man så vill.

Är det val ska man självklart rösta men i dagsläget är det inte helt enkelt att se att det blir någon större skillnad vilket parti man än röstar på.

Jag tycker man kan lika gärna rösta blankt om känner sig osäker. Hellre det än att chansrösta på ett parti.

Det finns valsedlar man kan använda där det står ”Val till Riksdagen” och sedan ingenting mer. Detsamma gäller ”Val till Landsting” samt ”Val till Kommunfullmäktige”. Det ska alltså bara vara en textrad högst upp på valsedeln och inget annat. Inga partnamn eller personnamn.

Röstar man blankt har man röstat men utan att ha tagit ställning för ett visst block eller parti. Många blankröster är också en slags feedback om hur folk uppfattar politiken. En blankröst = tyvärr men det fanns inget parti som passade mej.

Obs! det här har självklart inget med s.k. blankning att göra.

Nämnde förra veckan den förnämliga secondhand bokhandeln Bokbörsen (http://www.bokborsen.se). Eftersom dom även säljer begagnad vinyl och filmer tänkte jag bara förklara att för att komma åt musik och film måste man klicka på respektive ”musik” och ”film” för att söka bland de titlar som finns att köpa.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: