Hoppa till innehåll

Regeringen har äntligen förstått kopplingen mellan id-kapning och kreditupplysningsföretag typ Min Upplysning

13 augusti 2014

För en tid sedan fanns en intressant artikel i svenskan (papperstidningen 23/7) under opinion brännpunkt med rubriken ”Krafttag krävs mot id-kapning”. Bland undertecknarna finns justitieminister Beatrice Ask.

Äntligen har regeringen förstått problemet med id-kapningar och hur dessa görs möjliga genom kreditupplysningsföretagens lättsinniga inställning till hur medborgarnas personliga uppgifter kan hanteras.

Artikeln innebär att regeringen hotar kreditupplysningsföretagen med lagstiftning om de inte själva bedriver självsanering. Lagstiftningen skulle kunna vara på plats nästa år.

Problemet är större än man kan föreställa sig och den här bloggen har enormt många besökare och det är bara ett fåtal kommentarer som jag lagt ut. De som finns talar sitt eget tydliga språk.

För egen del har jag lyckats skaka av mej Min upplysning genom att skicka en faktura där jag krävde ersättning för all tid jag lagt ner på att kolla upp vilka som begärt ut uppgifter och sedan konfronterera Min upplysning.  Jag gjorde även en polisanmälan.

Att råka ut för falska kreditupplysningar som inte har någon koppling till gjorda köp, lån eller annat är lätt ångestframkallande. Frågorna man ställer sig när breven droppar in är ju vad händer nu, vad ska det här sluta med, är kontona tömda etc etc.

Det finns pengar att tjäna i den där branschen det förstår man lätt annars skulle man inte hålla på. Men varför måste det finnas fri konkurrens om våra personuppgifter? Personuppgifterna hanteras ju mer eller mindre som vilken vara eller tjänst som helst. Hur mycket av våra personuppgifter finns kanske redan hos en eller annan obskyr terr or organisation? Uppgifterna finns ju  en tangenttryckning bort för en nätt summa.

Borde inte handeln med personuppgifter vara en statlig angelägenhet?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: