Hoppa till innehåll

Diskriminering pga ålder är vardagsmat i Sverige – och rättsväsendet är tandlöst och saknar muskler

08 augusti 2012

Lagen om diskriminering har bl.a. tillkommit för att se till att ingen ska kunna åsidosättas enbart pga åldersskäl vid tillsättning av tjänster främst inom offentlig sektor. Många har haft förhoppningar om att det ska bli lättare att få jobb även om du kanske till och med fyllt 60.

Problemet är dock att lagen bl.a. förutsätter att du har en fackförening som ställer upp och driver ditt ”fall” till diskrimineringsombudsmannen.

Men fackets roll är här kluven. Facket kan ju ha hjäpt den som faktiskt fått tjänsten. Ska man då sätta sig på den andra stolen och nu plötsligt hjälpa den medlem som inte fått jobbet och så att säga ifrågasätta den medlem som fått tjänsten och som man tidigare stöttat?

Det hela är feltänkt från början och systemet är orimligt. Istället måste man se till att den som medvetet eller medvetet bryter mot lagen får kalkylera med att stå kostnaden för denna ”överträdelse” genom att erbjuda den diskriminerade ett skadestånd. Allt annat är orimligt.

En arbetsgivare ska självklart ha rätt att anställa den den vill MEN till en viss kostnad om man inte följer regelverket.

Sverige stinker av diskriminering i dag och du är helt rättslös. Men ingen tycks beredd att ta i ”potatisen”. Pinsamt.

Väntar för egen del på en redogörelse från Pensionsmyndigheten om varför jag inte ens kallats till anställningsintervju i samband med att jag sökt några tjänster. Facket är självklart på defensiven och jag får göra jobbet själv. Men det är ju så här det fungerar i Sverige numera.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: