Hoppa till innehåll

Ett skott från höften?

19 april 2012

Det senaste året har debatten präglats av den finansiella krisen och krisen i Grekland i synnerhet. Språket och rubrikerna har präglats av undergångsstämning .

Vet inte om det förslag om höjd pensionsålder till 75 år som presenterades för en tid sedan, var ett skott från höften i trängt läge eller bara ett sätt att få folk att sätta sig upp och tänka till.

Förslaget känns något drastiskt med tanke på att regeringen hela tiden framhållit Sverige som det land i Europa som klarat sig bäst av alla genom krisen. Undantag: ungdomsarbetslösheten. Man undrar därför hur väl genomtänkt förslaget egentligen är.

I näringslivet brukar man använda sig av s.k. K/I – analys när man värderar olika typer av satsningar. Man väger då kostnader mot intäkter och självklart är ett projekt ointressant om kostnaderna överstiger intäkterna.

Förslaget med en möjlig pensionsålder på 75 år innebär nu inte att alla ska tvingas arbeta till 75 utan det ska ses som en ”möjlighet”.

Frågan är dock hur man ska tolka det här. Och om det ändå inte är K/I -analys som visat att sannolikt kostnaderna skulle bli högre än intäkterna om ett sånt här förslag skulle genomföras fullt ut. 

Kostnaderna skulle ju sannolikt vara a-kasse ersättning till de som inte får något riktigt jobb. En ersättning som kanske skulle behöva betalas ut i åratal. En ersättning som till och med skulle vara högre än alternativet garantipension till exempel.

Intäkterna skulle bestå av skatteintäkter från – är det tänkt – fler personer i arbete än annars vore fallet.

Det är svårt att släppa tanken på ett skott från höften, i all synnerhet när man erinrar sig diverse andra mindre lyckade förslag för att skapa fler jobb: sänkt krogmoms, jobbcoacher för att få långtidsarbetslösa i arbete osv.

Höjd pensionsålder skapar med automatik inga nya jobb. Och möjligheten att göra sig av med anställda finns ju kvar. Vet inte om man kalkylerat med detta.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: