Hoppa till innehåll

Det tjänar inget till att kritisera regeringen dom gör så gott dom kan – med tanke på att de flesta ministrar egentligen saknar formell kompetens för sitt jobb

20 mars 2012

Det är nu tre år sedan man kunde hitta en genomgång av vilken formell kompetens de olika ministrarna i regeringen har. Vid en snabb sökning på nätet hittar man Aftonbladets artikel från 2009 där det lite i förbifarten konstateras att Sverige kan jämföras med övriga nordiska länder vad gäller just ministrars utbildningsbakgrund.

Bland det mest slående är att förutom att justitieministern saknar formell jur.kand examen så dröjde det – hör och häpna – faktiskt till att Maud Olofsson (c) lämnade sin post och efterträddes av Annie Lööf som regeringen fick en ”riktig”  jurist. Sin examen tog hon dock så sent som i fjol.

Att man kan manövrera ett land utan formell kompetens i de frågor man fattar beslut om borde 2012 vara mer uppseendeväckande och ifrågasättas av media om inte annat. Besluten och politiken blir ju inte mycket bättre än vad de som fattar besluten förmår ”greppa”. Här ska väl sägas att Sveriges ekonomi tycks vara undantaget som bekräftar regeln. Men det finns väl ingenting som inte kan bli bättre?

Varför diskuterar man inte en fråga som t.ex. att kanske  grundlagen borde skrivas om så att det för vissa poster ställs krav på viss akademisk kompetens? Det finns ju t.ex. bestämmelser om att regenten ska ha kristen trosuppfattning.

Jämfört med Frankrike, Storbritannien och USA (som Sverige gärna vill jämföra sig med) hamnar Sverige i strykklass – enligt Aftonbladets artikel.

Här finns artikeln från 2009:

http://www.aftonbladet.se/temautbildning/article11992957.ab

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: