Hoppa till innehåll

Varför tas inte brottsbekämpningen på allvar i Sverige?

17 mars 2012

Tidigare i veckan kunde man läsa i pressen att svensk polisutbildning håller på att förändras och intagningskraven till polishögskolan ska göras om så att det blir lättare att komma in.

 Man undrar då om polisyrket kanske inte är något ”poppis-yrke” längre. Kanske har man svårt att rekrytera den typ av personer som förr sökte sig till yrket. Man undrar också om det kan ha att göra med det allt tuffare klimatet på många håll i landet. Man vet ju t.ex. att ingen frivilligt tar ett lärarjobb i  de ökända förorterna i Malmö, Södertälje eller Göteborg.

Med anledning av en tidningsartikel i dag om de fortsatta svårigheterna med att hålla jämna steg med de kriminella i Skåne, är det lätt att inse att Sverige står inför svåra problem. I artikeln får man en inblick i hur underbemannad polis upplever sin situation av uppgivenhet.  En ytterligare fråga man ställer sig är: varför skjuter inte polisen varningsskott? Är man rädd att elden ska besvaras, eller vad?

Det finns en amerikansk serie som visas på svenska TV6 som heter ”cops” och som är en fantastisk reklam för hur polis i USA hanterar brottsmisstänkta av alla slag. Det är en serie som borde visas på public service tv på bästa sändningstid.

En känsla man får är att avskaffandet av allmän värnplikt fått till följd att färre och färre får utbildning i ledarskap och hur man för befäl över en grupp personer. Ledarskap torde väl vara en absolut nödvändig egenskap för att kunna gripa brottsmisstänkta – som inte frivilligt ger upp.

Det är skrämmande att läsa att svensk polis upplever att kriminella har övertaget. Varför tas inte brottsbekämpningen på allvar i Sverige?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: