Hoppa till innehåll

”Nyheten” om vapenavtalet med Saudi Arabien bara ett symptom på hur det svenska politiska systemet fungerar – eller inte

07 mars 2012

Först: En sak torde knappast kunna ifrågasättas: Sverige är världsmästare på att slösa bort skattebetalarnas pengar på allt sånt som skattepengar inte ska användas till. Listan kan göras oändligt lång. Problemet är att i princip ingen kan ställas till svars bl.a. pga luddig lagstiftning.   Som skattebetalare  är det bara att rycka på axlarna och garva åt eländet  – till nästa val.

Vidare: Ett fundamentalt problem med det svenska politiska systemet är att man hittills haft en övertro och tillit till de svenska politikernas kompetens och förmåga. I ett alltmer komplicerat samhälle är det oerhört viktigt att ha ett helhetsperspektiv kalla det gärna helikopterperspektiv.

I dag sitter många och jobbar med ”sitt” område och riskerar att ”snöa in” och inte ”se skogen för alla träden”.  Man riskerar att ha en övertro på sin egen kompetens och istället för att kalla in expertkompetens för att få ett ämne belyst från olika synvinklar, tror man att bara för att man blivit ”folkvald”  är man kompetent att fatta beslut om i princip vad som helst som dyker upp på agendan.

Frågan har varit på tapeten tidigare och det är: ska politikerna ersättas av experter, dvs byråkrati i stället för demokrati? Eller ska vi kanske folkomrösta om alla ”viktiga” frågor som i Schweiz?

En liknande problematik har nyligen varit aktuell: ska vi ha nämndemän i domstolarna eller bara utbildade jurister? Eller jurysystem som i USA?

 I går avslöjades i svensk media att Sverige 2005 ingick ett avtal med Saudi Arabien om att samarbeta om vapenutveckling/forskning/handel. Avslöjandet slog ner som ”en bomb”  bland många svenska politiker som med facit i hand säkert kunnat konstatera att det var ett mycket ”olämpligt” avtal – med tanke på bl.a. den ”arabiska våren”.

Det första som i går dök upp i minnet var det rabalder som uppstod för något år sedan i Danmark när en dansk politiker som varit på besök i Qatar (= ett arabiskt land), visade sig ha fått en Rolex klocka som ”gåva” av regeringen i Qatar. När dansk media fick veta vad som hänt fanns ingen annan lösning på dilemmat än att förklara att uret självklart var danska statens egendom och skulle placeras på departementet.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: