Hoppa till innehåll

1 mars 2012 ska sveriges riksdag ha en offentlig utfrågning om bluffakturor

29 februari 2012

Såg av en slump i går på Svensk handels hemsida http://www.svenskhandel.se att sveriges riksdag i morgon torsdag den 1 mars 2012 ska ha en offentlig utfrågning om så kallade bluffakturor. Bland deltagarna finns förutom rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet även kreditupplysningsföretaget UC samt Företagarna.

Problemen har aldrig tagits på särskilt stort allvar förrän nu och det intressanta i sammanhanget är att UC deltar. Falska kreditupplysningar är ett nytt gissel för företagare och privatpersoner.

Vissa mindre nogräknade kreditupplysningsföretag, typ Soliditet, struntar i vem dom säljer uppgifter till. Som företagare riskerar du att få många ”sökningar” på just ditt företag vilket i sin tur kan leda till att det blir svårare att få krediter och lån.

Kreditupplysningar har tydligen blivit en ny luckrativ verksamhet i det här landet. 

Frågan är om det är lönt att anmäla  falska kreditupplysningar – till polisen?

På mindre än ett halvår (senast häromdagen) har Jetpak tagit fyra upplysningar trots att jag inte har några affärer med företaget i fråga. Vid förfrågan är dom helt svarslösa. Dom kan inte förklara hur det gått till.

Kanske har Datainspektionen intresse av att driva frågan om falska kreditupplysningar vidare? Och kanske kräva skadestånd så att det svider i kassan hos  blufföretagen?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: