Hoppa till innehåll

Pinsamt när kaxiga Malmö ber Stockholm (= regeringen och riksdagen) om hjälp med brottsbekämpningen

07 januari 2012

Broförbindelsen över Öresund mellan Sverige och Danmark firade 10 års jubileum i somras. Syftet med att bygga en bro var framför allt att göra det lättare att resa och transportera gods mellan Skandinavien och Europa. Men broprojektet hade många skeptiker på sin tid och man varnade bland annat för riskerna med smuggling och annat. Ingen kunde i förväg veta hur många som skulle komma att färdas över bron med bil eller tåg.

Idag har man facit för de första 10 åren. Och man kan konstatera att allt har gått ”över förväntan”. Aldrig har det varit så enkelt att smuggla vapen, narkotika och människor in i Sverige. Enligt färska uppgifter i svensk media lyckades svensk polis under 2011 endast göra sju beslag av illegala vapen.

De chockerande siffrorna har presenterats i samband med att ett uppseendeväckande stort antal (omkring 14) mord begåtts i Malmö det senaste året . Jämfört med övriga Sverige har situationen i Malmö  visat sig vara exceptionell bl.a. eftersom inga gärningsmän gripits.

De experter som uttalat sig om hur denna situation kunnat uppstå pekar i första hand på den rikliga tillgången på illegala vapen i Skåne. Hur man ska komma tillrätta med våldsdåden råder viss oenighet om och det kan tyckas lite märkligt när alltid det så kaxiga Malmö nu tvingats inse att man måste be Stockholm om hjälp. Malmös ”starke man” Reepalu (S) vädjade tidigare i veckan till riksdag och regering att agera för att få slut på våldet i Malmö.

Borde man inte vända på kuttingen och erkänna att man misslyckats med att göra Malmö till en blomstrande framtidsregion – och lämna över till någon som förstår att lag och ordning är grunden för ett samhälle där alla ska kunna trivas och känna sig trygga?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: