Hoppa till innehåll

Att Alfred Nobel råkade vara född i Sverige och grundade Nobelpriset betyder inte att Sverige är något föregångsland inom något tekniskt område. Man kan inte ens göra ett korrekt DNA test.

25 december 2011

Varje år delas Nobel priset ut i bl.a. kemi, medicin  och fysik. Många tror kanske att i och med detta är Sverige det land som bäst vet något om dessa områden. Den som vill veta mer om Nobelptrisets historik kan kolla på Wikipedia.

Hur som helst känns det märkligt att det land som står som symbol för det yppersta inom kemi, fysik och medicin i år visat sig inte ens kan utföra dna test på ett korrekt och tillförlitligt sätt.

Det började i höstas med att det ”förväxlingsmisstag” som skakat världen gällande filmregissören Ingmar Bergman och hans korrekta ursprung, visade sig vila på ett misstag i det laboratorium som utfört ett dna test (se Ny Teknik 2011-11-02). Pinsamt.

Sedan dröjde det inte länge innan nästa fadäs kom.

Nu handlade det om den barnläkare som stod åtalad för att ha orsakat en ung patients död.

 Här var samma laboratorium inblandat och återigen hade man gjort bort sig. Det visade sig nämligen att provet inte var korrekt utfört och analyserat.

Endast ett prov hade tagits och nu var kroppen kremerad och all bevisning ”förstörd”. Domstolen tvingades därför att frikänna läkaren. Pinsamt. Man kan bara jämföra med den utredning och den rättegång som följde mot den läkare som åtalades och fälldes i samband med Michael Jacksons död.

Lika pinsamt att svenskt skolväsen i dag består av 20% elever som lämnar skolan utan betyg.  Den som tror att dagens Sverige håller Nobelpris klass måste bli besviken.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: