Hoppa till innehåll

Du väljer själv om du vill stanna kvar i Sverige som pensionär och få skräpstatus

05 december 2011

Respekt för äldre är numera ett minne blott i Sverige. Tyvärr har många äldre inte tillräckligt med skinn på näsan för att bita ifrån och ge igen. Istället för att reagera så resignerar man. Tror man kanske att det är ”nya tider” och att det handlar om att vänja sig så gått det går?

Men du väljer faktiskt själv. De politiska partierna har chockats av missförhållanden på äldreboenden för dementa – igen. Den här gången handlar det om att man också är upprörda över de vinster som plockas ut och hamnar utomlands. Hej och hå.

Men det finns fler områden som man borde bli upprörda över och som inte heller är ”trevliga” att tala om. Exempelvis det alltmer ökade våldet och våldsbrotten mot äldre. Flera äldre par har mördats i sina hem runt om i landet. Ofta har det rört sig om personer som bott ensligt i hus på landsbygden. Något enstaka av dessa brott har klarats upp. Men att bo i stan är inte heller någon garanti för att som pensionär inte behöva råka illa ut. En man i 80-års åldern blev för en dryg vecka sedan mördad i sin bostadsrättslägenhet i centrala Sundsvall ett stenkast från polishuset. Ingen är ännu gripen för mordet. Kanske kan avståndet till brottsplatsen underlätta utredningsarbetet – kanske inte.

Som äldre tycks man i Sverige överhuvudtaget inte vara värd att ta på allvar. Man är inte ens intresserad av att veta av vilken anledning en äldre människa avlider. Har tidigare nämnt den doktorsavhandling vid Göteborgs universitet som handlar just om hur noga man är att utreda äldres dödsorsak. Sverige utmärker sig i detta sammanhang som i princip totalt ointresserat. Närmare skräpstatus kan man som äldre inte komma. Hur kan socialstyrelsen acceptera detta?

Att svenska pensionärer accepterat att betala högre skatt än andra i Sverige är också ofattbart. Har man inte högre självkänsla än så? Tycker man sig inte vara värda mer än så?

Äldreomsorg  – Brottsbekämpning  –  Beskattning ,  är de kärnområden som visar hur man värderar de människor som byggt upp Sverige och de som stolt talade om rekordåren och så vidare. Att man skulle få en skräpstämpel på sig på äldre dar hade nog inte många kalkylerat med.

Men Sverige är ett skräckexempel för det finns länder som storsatsar på pensionärer. Och tjänar på det. Men sådant är det politiskt tabu att tala om. För inget land kan väl vara bättre än Sverige?

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: