Hoppa till innehåll

Jag är trött på att bli spottad på – i Sverige

18 november 2011

Den senaste veckan har en konstig debatt pågått föranledd av fifa basen Sepp Blatters uttalande om att det inte finns någon rasism inom fotbollen. Nu brukar inte Blatters uttalanden vara av slaget så här är det – det är det här som gäller. Tvärtom. Ofta leder uttalandena till misstolkningar och höjda ögonbryn och man undrar varför görs dessa uttalanden överhuvud taget.

Hur som helst. Vad är rasism egentligen? Vem avgör?

Har för egen del tröttnat på att bli spottad på ute på stan i olika sammanhang. Som infödd svensk med akademisk utbildning har man för vana att utgå från att alla vill väl och om man inte provocerar så går allt bra. Men under senare år gäller inte detta längre. Främmande män spottar men säger ingenting. Hur ska man agera?

Ska jag ta en bild med mobilen av vederbörande och ringa polisen? Ska jag spotta tillbaka? Ska jag som svensk vända andra sidan till och knyta näven i fickan? Vad är det som gäller?

Senast häromdagen blev jag spottad på när jag stod och väntade på bussen – ensam tillsammans med tre män av utländsk härkomst. Plötsligt stegade en av dom fram och spottade på trottoaren mitt framför mina fötter. Inte särskilt trevligt. Och som sagt det är inte första gången.

Det man undrar är varför beter sig en person så. En person som man inte känner eller vet vem det är eller har talat med?

Sverige är mitt land. Jag har rätt att stå och vänta på bussen mitt på efermiddagen utan att bli trakasserad och spottad på. Jag tror inte att jag är ensam men det talas inte om det. Jag sticker inte ut. Ser ganska normal ut. Normallång. Normalviktig.

Det är inte trevligt att bo i Sverige nu. Är det här bara början innan man måste vara beväpnad för att freda sig? Frågan verkar vara tabu.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: