Hoppa till innehåll

Breaking news: Datainspektionen har startat granskning av Minupplysning och kreditupplysningsföretaget Soliditet

12 oktober 2011

De positiva nyheterna bara fortsätter. Inte nog med att Sverige i går kväll lyckades kvalificera sig för fotbolls EM nästa sommar. Idag nås man av den efterlängtade nyheten att Datainspektionen äntligen har tagit tag i kreditupplysningsföretaget Soliditet och deras samarbete med Minupplysning.

Datainspektionen kräver nu att Soliditet följer lagen och från och med nu skickar ut papperskopia till de personer som man lämnar ut uppgifter om. 

Grejen är att den som är ansvarig är Soliditet och inte det företag som begärt ut uppgifterna.  Soliditet är också ansvarigt för de eventuella konsekvenser som deras utlämnande av uppgifter kan föra med sig. Man kan inte skylla från sig med att ”vi vet ju inte vad dom ska använda uppgifterna till”.  Anledningen till upplysningen borde självklart anges så att jag som privatperson kan avgöra om någon försöker kolla upp mig för att t.ex. utnyttja uppgifterna i syfte att begå brott.

Obehag är bara förnamnet på hur man upplever det när det dimper ner oförklarliga kreditupplysningar. Det här måste kunna skötas bättre.

Här finns Datainspektionens skrivelse till Soliditet2011-10-12-soliditet

 

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: