Hoppa till innehåll

Dubbelmoralens stamort på jorden

04 september 2011

Sverige har alltid stoltserat om att vara ett öppet och liberalt land – åtminstone så länge man kan minnas. Sverige brukar ofta kritisera andra länder för att dom inte är öppna och liberala. Inte för att många bryr sig om vad Sverige säger och tycker längre men ändå.

Det var därför något förvånande när man i veckan plötsligt började ta bort möjligheten för läsare att kommentera tidningsartiklar – på nätet. Motivet var att stävja debatten och få bort ytterligheterna. Det s.k. näthatet hade gått för långt och det gick inte att spåra vem som skrivit vad och därför ansågs att här måste dras en gräns.

Nätet har ju varit den enda plats där gemene man haft möjlighet att säga vad man tycker i olika frågor. Dessutom har nätet varit en slags lekplats där rollspel och annat uppmuntrats. Ingen har använt sitt eget namn. Alla har haft ett alias.

Utom politikerna då.

Samtidigt har man uppmärksammat att brott lönar sig på internet. Hackare och andra kiminella tjänar storkovan men ”samhället” har blundat eller inte alltid insett vad det handlat om. Enligt uppgift är barnporr på nätet det mest lönsamma man kan ägna sig åt om man vill tjäna snabba pengar.

Internet har för övrigt aldrig varit riktigt rumsrent bland politiker förrän sådana som Obama började använda nätet för att vinna allmänna val – och Carl Bildt började rapportera från sina utrikespolitiska resor på sin blogg.

Men på svenska tidningar råder nu moralpanik och alla som vill tycka något om deras artiklar måste ange sina personuppgifter.

Det känns väldigt konstigt eftersom myndigheter och polis avråder från att man lämnar ifrån sig sina personuppgifter – på nätet – med tanke på risken för att uppgifterna hamnar i ”fel” händer. Dubbelmoral, sa Måns.

På tal om yttrandefrihet kommer här en privat bild från Speaker´s Corner i Hyde Park London på 60/70-talet.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: