Hoppa till innehåll

EMU-projektet är mer eller mindre kört och vanligt folk måste få vara med och bestämma om hur långt det här ska få gå

24 juli 2011

I Sverige är vi vid det här laget ganska vana vid ”katastrofer”. Estonia, Palme-mordet, Tsunamin i Thailand, mordet på Anna Lind, Dag Hammarsköld osv. Det som slår en när det gäller blodbadet i Norge (nästan 100 döda) är att polisen jobbade i slow-motion och det dröjde TVÅ timmar (enligt medieuppgifter) innan man lyckades gripa in och få stopp på dödandet. Hade detta hänt i New York hade gärningsmannen varit nedslagen och avväpnad på fem minuter. Den ytterst polisansvarige borde ställa sin plats till förfogande. Sverige har inte mycket att skryta med när det gäller effektivt  polisarbete etc men det här är  – ja man saknar ord faktiskt.

I förra veckan beslutade åter eu-politikerna att stoppa in ytterligare miljarder i det illa sargade EMU-projektet för att rädda euron. De flesta tycks ändå inte förstå vad det hela handlar om. Eu-politikerna sysslar ju nu med avancerad s.k. factoring dvs man köper upp fakturor och tar hand om ”indrivningen” i den s.k. EFSF vilket är en stor fond. Enkelt uttryckt fungerar det som när ett företag snabbt vill ha sina fakturor betalda och få pengar i handen. I fallet grekland tar EFSF den här fakturan och ger grekland pengar som dom kan betala el-bolaget, försäkringsbolaget etc. MEN grekland är ju fortfarande skyldiga EFSF att betala tillbaka skulden till dom. Men hur ska EFSF kunna kräva grekland? I vart fall kommer det att ta låååååååååååång tid. Men pengarna är ju ett lån från oss övriga eu-medborgare. Det är så det fungerar och är tänkt att fungera. Kommer det att göra det? Nej.

Som eu-medborgare har man inget att säga till om men borde inte en folkomröstning vara på sin plats där man har möjlighet att rösta bort euron och rädda det som räddas kan?

Euron och eu är ju en del av globaliseringen som gör det möjligt att fritt flytta kapital och företag i syfte att utan hinder dra nytta av billigaste råvarororna och billigaste arbetskraften genom outsourcing bland annat. Billigast för närvarande är Kina och därmed största konkurrenten och hotet.

Utvidgningen av eu är ju ett enkelt sätt att få tillgång till billig arbetskraft (från östeuropa) mot att dom får hjälp med infrastruktursatsningar etc. Tyvärr har man tagit för stor tugga och det har visat sig mer och mer svårhanterligt och det finns ingen enkel lösning. Ytterligare ett misslyckat historiskt projekt med andra ord. Men vem vill gå ner på knä och göra den bekännelsen?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: