Hoppa till innehåll

Pust och stön – nu börjar Almedalsveckan – Kiviks marknad för tyckare och färglösa politiker

03 juli 2011

Sverige lär vara unikt om iden med den s.k. Almedalsveckan på Visby. En politikerdebatt/underhållning utslagen på sju-åtta dagar för – ”sommargäster”.

Det startade när Olof Palme var statsminister. Anledningen till att det blev Gotland var att familjen Palme hade för vana att varje år tillbringa några sommarveckor på just Gotland.

Som alla vet var Palme en färgstark och karismatisk politiker – oavsett vad man kan tycka om hans politik.

Almedalsveckan var till en början en arena för politiker att diskutera politik på ett lättsamt sätt. Då fanns inga sociala medier inga datorer och gemene man kunde föra fram sina idéer enbart genom att skriva insändare till lokaltidningen eller möjligen kvällstidningarna.

Almedalsveckan är självklart ett slags avstamp för valrörelsen när det är valår. Men allt eftersom medias intresse för veckan ökat – kanske för att det råder svår nyhetstorka under sommarmånaderna – har också antalet deltagare och event ökat. I årets katalog på mellan 110 och 120 sidor finns ca 1500 olika programpunkter uppspaltade. Närmare Kiviks marknad kommer man inte. Man saknar bara ormtjusaren och magdansarna.

Att ett gäng färglösa svenska politiker är tacksamma för all uppmärksamhet de kan få utan att anstränga sig förstår man ju –  men vad gör alla andra där?

Vad Sverige behöver är företag och åter företag. En nyföretagarmässa på nationell nivå där företag, forskare, riskkapitalister, stiftelser och andra får en chans att mötas och ta tillvara varandras erfarenheter, resurser och kunskaper. Det finns så mycket outnyttjad potential i detta land men ingen har ännu lyckats knyta ihop dessa intressen. I Sverige handlar det fortfarande väldigt mycket om att var och en måste börja med att uppfinna hjulet – sen hinner många inte så mycket längre. De flesta förblir småföretag.

Skippa Almedalsveckan och låt politikerna kämpa lite för att få ut sitt budskap. Men se till att företagandet får möjligheter att utnyttja den enorma potential som finns i Sverge. Frågan är bara var denna meetingpoint ska förläggas. Kanske i närheten av något av de större universiteten. Silicon valley på svenska men inte bara för IT-sektorn.

Självklart ska det vara öppet för – sommarturister. Under sommarmånaderna vill ju många studenter gärna hyra ut sitt studentrum – och samtidigt tjäna en slant så bostadsfrågan borde ju vara enkel att lösa. Kavla upp skjortärmarna. Sverige har ingen tid att förlora. Sverige behöver fler företag – inte fler tyckare och färglösa politiker.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: