Hoppa till innehåll

Den som är mån om hälsan bör undvika Skåne

21 maj 2011

Minnet är kort och ”jobbiga” saker vill man kanske helst glömma och sopa under mattan.

I Malmö skryter man för närvarande om att miljön är ledstjärnan för all utveckling i Skåne. Men det mesta är nys och fina politikerfloskler.

Ok det pyser inte ut svart rök ur bilarnas avgasrör men i Sverige gäller ju som bekant att det som inte syns finns inte.

Den som har varit med ett tag vet att Skånes historia (ja vi går inte längre tillbaks än 70-talet nu) är kantat av miljöskandaler som väckte uppmärksamhet i hela världen när de inträffade. Idag räknas dom till de ”stora” och nämns i samma klass som Tjernobyl, senast katastrofen i Japan och kemi katastrofen i Indien.

Vi talar alltså om miljökatastrofer som ännu håller på att saneras eller gömmas undan under ny bebyggelse.

De här katastroferna inträffade drygt 11-12 kilometer från Landskrona. Den ena i Teckomatorp och den andra i Lomma. Båda på 70-talet.

I Teckomatorp fanns en fabrik (som ägarna sprängde i luften för att göra sig av med alla bevis som kunde användas i domstol) B T Kemi som tillverkade växtgifter (hormoslyr, dinoseb) för att bekämpa ogräs etc. Allt avfall lades i plåttunnor som grävdes ner på fabriksområdet. Ingen vet hur många tunnor  det var eftersom de frättes sönder men enligt en artikel i Sydsvenskan grävdes tusentals tunnor ner.

Dåtidens miljöprofil Björn Gillberg ledde kampen för att försöka hjälpa de drabbade som bodde i närheten och som blivit sjuka eller fått sina odlingar och sitt vatten förstört.

En enda person har lyckats få ett skadestånd men 35 år senare är saneringen bara halvvägs. Den förorenade jorden ca 80 000 ton har skickats med båt från Landskrona till Tyskland för sanering.  Lika mycket återstår och enligt en artikel i Sydsvenskan ska saneringen fortsätta i sommar. När saneringen är klar har BT Kemi-skandalen kostat cirka en halv miljard i bara saneringskostnader. Vem betalar?  Skattebetalarna förstås. Företaget kunde inte åtalas eftersom preskriptionstiden gått ut och bara var två år. Den är numera fem år.

Giftet finns alltså kvar i marken och har legat där i mer än 35 år och kanske påverkat grundvattnet. Problemet är att i Sverige finns ingen lag som kräver att man undersöker vad som finns i vattnet. Man kollar bara om det finns bakterier eller parasiter. I Sverige kan man förresten inte göra den typen av analyser.

Vill man kolla om det t.ex. finns arsenik eller asbest i dricksvattnet måste man skicka proverna till usa.

På tal om asbest. Den andra stora skandalen handlade om asbestfabriken i Lomma som tillverkade eternitplattor.  Sverige är i princip ensamt om att ha tillverkat dessa plattor men anledningen var att det fuktiga klimatet i bl.a. Skåne gjorde att fasaderna for illa och här hade man hittat ”lösningen” trodde man. När de anställda blev sjuka och dog förstod man att något var fel. Problemet är bara att eternitplattorna släpper ifrån sig asbest när det regnar och alla kan ju föreställa sig att en ring av asbest runt huset inte är så där väldigt hälsosamt. Fabriken tvingades stänga ungefär samtidigt som BT Kemi fabriken sprängdes i luften. Men avfallet och gifterna är alltså fortfarande kvar och förgiftar Skåne  – varje dag. I Lomma har man byggt nya hus där giftfabriken låg. Kanske för att glömma och gå vidare. Eller så var kanske marken billig.

I Skåne försöker man att bygga bort sin historia och sopa skandalerna under mattan. Men den som är mån om hälsan bör undvika Skåne. Tack vare danska påtryckningar stängdes Barsebäck. Kanske tur det…

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: