Hoppa till innehåll

DSB first härvan blir allt mer bisarr allt eftersom tiden går

13 maj 2011

Ingen har väl kunnat missa  DSB firsts ekonomiska problem som stötts och blötts i media i fyra-fem månader nu. Ärendet börjar få dimensioner som borde få svenska tv1:s uppdrag granskning att börja se ett och annat av intresse att nysta i. Grejen är att vi vet ännu inte om det är svenska skattebetalares pengar inblandade också. Vi vet inte heller vilka svenskar som gjort bort sig i den här härvan.

DSB first är alltså en avknoppning av DSB dvs danska statens järnvägsbolag. Det är alltså ett slags dotterbolag bildat tillsammans med ett skotskt ägt tågbolag. Syftet var tydligen att bedriva lönsam tågtrafik i Sverige och konkurrera med andra bolag på samma villkor.

Eftersom man lyckades lägga sitt bud vid upphandlingen lägst av alla fick man hela affären. En affär som byggde på att man kunde få danska statliga medel för att få det hela att gå runt. När det visade sig att bolaget hade akuta ekonomiska problem började politiker och media intressera sig för verksamheten. Konkurs hotade och det var väl inte det som var meningen med ett bolag som skulle vara lönsamt.

Hittills har fyra chefer fått sparken. Kanske ett sätt för att få deras fallskärmar att utlösas.

Förra veckan meddelade Stockholm att ärendet skulle granskas och att beslut ska komma om huruvida DSB first ska få behålla sin licens på tågtrafiken i Skåne med omnejd. Planen var ursprungligen att DSB first skulle köra hela vägen till Stockholm. Inget nytt har emellertid rapporterats.

I dag säger den danske ministern enligt dansk tv att inga statliga pengar har gått till DSB first.

Fortsättning följer.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: