Hoppa till innehåll

Skåne håller på att förvandlas till Skandinaviens bakgård (backyard)

03 april 2011

Har man lite koll på dansk media har man kunnat konstatera att DSB First dvs det danska bolag som sköter tågtrafiken runt Öresund är nära konkurs. Vad detta kommer att innebära för passagerarna och varför det kunnat bli så här är mer oklart. Dansk media har hela vintern diskuterat DSB First men i Sverige tycks inte nyheterna nått fram.I vart fall har ansvarig svensk minister inte reagerat ännu. Den svenska tågtrafiken har väl tagit alla resurser i anspråk.

Hur som helst den som tar tåget över bron till Köpenhamn kan lägga märke till ett intressant fenomen. Det är nämligen så att när tåget närmar sig Danmark kliver dansk passpolis ombord på tåget och gör stickkontroller för att kolla att man har sina papper i ordning. Det är ju en landsgräns som passeras och alla som inte är EU-medborgare måste ha pass.

Man kan också konstatera att detta förfarande med passkontroll vid inresa till Sverige inte fungerar. Har aldrig sett svensk passpolis på tåget från Danmark till Sverige. Vet inte orsaken men tydligen är det helt ok att resa in i Sverige utan legitimation, pass eller visum om man åker över Öresund med tåget.

Man kan också konstatera att Skåne håller på att förvandlas till Skandinaviens bakgård (backyard) där det är sällsynt att man hör svenska talas. Stockholm ligger ju på behörigt avstånd ca 60 mil bort och det är ju inte alltid så lätt att styra ett land men borde man inte ha något slags regeringsfilial i Skåne där ändå landsgränsen går? Nu tycks den ju mer eller mindre vara obevakad både bildligt och bokstavligt.

Slutligen. Har ännu ett experiment på gång för att se om Malmö bara var ett undantag som bekräftar regeln när det gäller åldersdiminering i arbetslivet. Den här gången gäller det Klippans kommun som nyligen sökte handläggare till Överförmyndarnämnden. Döm om min förvåning när det redan efter en vecka efter att ansökningstiden gått ut, kom ett e-postmeddelande där jag upplystes om att jag inte fanns med bland de sökande som skulle kallas till intervju. Jag fick även veta att jag skulle få ett nytt meddelande när  tjänsten tillsatts.

Nu vet vi ju att Diskrimineringslagen bär fru minister Sabunis signatur men någon borde ta tag i dessa frågor och lyfta dom en nivå högre. I exempelvis USA och England behandlas diskriminering i arbetslivet  som en kränkning av de mänskliga rättigheterna och inte som en fråga för fackföreningen. Sverige är ett u-land på detta område.

Men fru Sabuni har ju mycket annat än jämställdhet på sitt ansvars-bord: vuxenutbildning, ungdomspolitik, studiefinansiering, förskola och folkbildning (se regeringens hemsida om ansvarsområden).

Men det är ju knappast troligt att vi har mycket att vänta från en minister vars främsta merit är afrikanskt ursprung. Därför borde frågan om åldersdiskriminering lyftas och tas över av någon som brinner för ämnet och som kan åstadkomma resultat.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: