Hoppa till innehåll

Är det någon som har någon aning om vart Sverige är på väg?

09 februari 2011

Under 1900-talet var Sverige ett land som ville vara ett avantgarde när det gällde samhällsBYGGANDE. I Sverige anordnades t.ex. den legendariska Stockholmsutställningen 1930. Vi som är födda på 50-talet var förstås inte på plats dock finns nämnda utställning väl dokumenterad. Sverige var ett föregångsland inom arkitektur, design etc etc. 

Sedan har det tyvärr mestadels gått utför. Avarter av funktionalismen finns kvar i form av miljonprogramsbetong utslängd lite här och där på kala torftiga markområden.

Många undrar vart Sverige är på väg.  Råkade av en slump lyssna med ett öra på ett program på radion i dag och det visade sig att de värsta farhågorna besannades om att Sverige istället för samhällsbyggande resignerat och istället satsar på sopor och avfall.

Det började med att det blev möjligt att ”importera” hushållssopor från diverse olika europeiska länder. Syftet med denna import var att bränna soporna och använda energin till uppvärning s.k. fjärrvärme.

I dag fick man veta att man nu tagit ytterligare steg på vägen mot avfallshanteringsindustri-samhället. Enligt programmet ligger man i startgroparna och väntar på en leverans av uttjänta ångturbiner från kanadensiska kärnkraftverk. Syftet är att den strålning som finns i detta ”järnskrot” ska avskiljas här i Sverige så att järnet sedan ska kunna återanvändas.

Grejen är att det kommer att finnas viss strålning kvar i materialet men det hävdades att det är så små mängder att det blir ”ofarligt”. Den som uttalade sig kritiskt i programmet sa att risken finns att den ”renade” metallen försvinner ut på marknaden och förvandlas till kastruller, knivar och gafflar etc.

Man trodde att det var tredje världen som sysslade med sånt här. Men med en gubb-regering kan det väl tyvärr bara bli så här.

OBS! programmet går i repris natten till fredag i SR p1 kl. 01.03. Programmet heter Klotet.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: