Hoppa till innehåll

Hetsen mot IKEA:s grundare Kamprad visar på att avundsjukan och hatet mot oss entreprenörer är djupt här i Sverige

28 januari 2011

Tidigare i veckan sände SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om IKEA och dess för svenska förhållanden ovanliga företagskonstruktion.

Programmet försökte visa att IKEA och dess grundare Kamprad är skattefifflare i stor skala. Detta trots att företaget inte brutit mot skattelagstiftningen. I princip slutade programmet med en frustrerad reporter som i princip inte bevisat någonting och han fick definitivt inte något ”case”. Ingenting åtalbart alltså.

Vad var vitsen med programmet kan man fråga sig?? Att företagare är fifflare är ju den vanliga vänsterpropagandan i Sverige. Och här försökte man verkligen  ”komma åt” Sverges mest framgångsrike entreprenör någonsin vilket dock misslyckades.

Vem blev upprörd? Hade det handlat om att IKEA konsekvent skulle ha utnyttjat barnarbetare i Afrika eller på annat sätt brutit mot lagarna som ska skydda arbetstagarna hade det varit en annan sak.

Vem kan vara upprörd över att Kamprad skapat jobb åt hundratusentals anställda över hela världen samtidigt som miljontals människor kunnat köpa hyfsat snygga möbler till sina hem till mini-budget pris?

Kamprad är unik. IKEA är unikt. Det är knappast Kamprads fel att skattelagstiftningen såg ut som den gjorde när han startade sitt imperiebyggande och flyttade från Sverige.

Hade Kamprad anpassat sig efter den svenska lagstiftningen hade han troligen inte blivit mer än en skicklig möbelhandlare i Småland och nu bott på  något äldreboende och försökt få dagarna att gå.

Man önskar bara att det funnes fler superentreprenörer i Kamprads klass. Sverige lider brist på företag som växer och utvecklas och skapar nya jobb. Anledningen är den stelbenta svenska skattelagstiftningen. I Sverige ska du vara anställd för att gynnas.

Politikerna förstår inte hur det ekonomiska systemet fungerar. Det kan inte vara meningen att företagens skatter ska gå till att försörja de allt större barnfamiljerna  med deras omättliga behov av barnomsorg, service, bilar, thailandsresor etc etc.

Förmögenhetsskatten har tagits bort MEN för att du ska ha nytta av detta måste du ju först få chansen att bygga upp en förmögenhet. Hur många småföretagare lyckas med detta i Sverige? De torde vara lätträknade.

Grunden i ett samhälle är företag som skapar mervärde och betalar företagsskatt.  Grunden i ett samhälle är inte resursslukande barnfamiljer.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: