Hoppa till innehåll

Allt inte guld som glimmar – ens i Danmark

19 januari 2011

Den som följer dansk media kan inte ha undgått den debatt som följt av de nyhetsreportage från dansk sjukvård som tidigare i veckan slagit ned som en bomb.

Vad det handlar om är att det avslöjats att man på danska sjukhus i princip håller på med passiv dödshjälp utan att åtminstone läkarkåren tycker att det är något anmärkningsvärt med detta.

Anhöriga till patienter har berättat om hur deras äldre anhöriga fått märkliga bokstavs-koder i sina journaler. Det har visat sig att koderna står för ”icke återupplivning om hjärtstopp”  eller ”skall ej föras till intensivvårdsavdelning om tillståndet försämras”.

De patienter som fått dessa koder visar sig ha varit personer som bara kan röra sig med hjälp av rullator och i övrigt inte levt ett aktivt liv utanför hemmet. Med andra ord ett ”meningslöst liv” ur en läkares synvinkel.

Av de anhörigas berättelser framgick att det inte handlade  om dödssjuka människor som vårdades i livets slutskede. Det handlade om gamla människor som råkat hamna på sjukhus av en eller annan anledning.

Att en patient i princip döms ut utifrån hur personen lever sitt liv hemma i bostaden känns overkligt. Att Danmark bedriver effektiv och bra sjukvård vet vi men att sådant här förekommer gör att man – reagerar.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: