Hoppa till innehåll

Livskvalitet modell Danmark

05 november 2010

Som av en slump råkade jag se en snutt av ett tv-program som handlade om mat och matens betydelse för hälsan. Och hör och häpna det handlade inte om Sverige utan om Danmark – nu igen. Det sägs ju att vi är vad vi äter och att det alltså betyder en del vad vi stoppar i oss.  Bra sjukhusmat är tydligen extra viktigt inte bara för att förkorta behandlingstiderna utan också för patienternas välbefinnande.

Som svensk tänker man kanske nej men usch inte ska man väl lägga resurserna på maten det är väl läkarna och personalen som är viktigast. I Danmark finns det ett sjukhus som heter Hvidovre Hospital och som ligger i Köpenhamn som ser lite annorlunda på det här. Här väljer nämligen patienterna fritt från en menyfolder med massor med alternativ. Man beställer när och var ( i sängen, på rummet eller i matsalen) man vill äta. Inga bestämda tider. Restauranköket är öppet i princip hela dagen. När du känner för smörrebröd är det bara att ringa och beställa: menufolder dansk sjukhusrestaurangmeny

Det är säkert inte gratis, men spillet torde vara minimalt. Och blir patienterna snabbare friska måste det ju vara vettigare än den fyrkantiga svenska modellen där någon politiker eller s.k. expert hela tiden talar om vad som är bäst för dig.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: