Hoppa till innehåll

Hedras den som hedras bör

29 oktober 2010

Sverige har alltid haft svårt att visa uppskattning när någon uträttat något bra. Här finns kungastatyer, kungastatyer och åter kungastatyer och en och annan minnesplatta över ja säg det.

Alla städer har en kungastaty på torget eftersom det var kungen som grundade städer på den gamla goda tiden. Stadens grundare fick därför äran att för alltid stå i centrum så att säga.

Hur som helst, utomlands fungerar det lite annorlunda. Särskilt märks detta i länder som varit indragna i krig och därför har en lite annorlunda syn på vad som är en hjälte och inte och vem som är värd att minnas för sin insats.

Kan därför rekommendera ett geografiskt närliggande land som Storbritannien där det till exempel finns ett alldeles speciellt och unikt monument utanför Ministry of Defence  i London till minne av alla kvinnor som deltog i andra världskriget, Women of World War II Memorial (se nedan).

Eftersom november är den månad man hedrar stupade i de två världskrigen kan jag även upplysa om att de som riskerade sina liv för den brittiska handelsflottan under kriget nu hedras (i motsats till deras svenska kollegor). Enligt en artikel i Daily Mail 27 oktober 2010 tilldelas de brittiska s.k. merchant sailors  medaljen Merchant Seafarers Veterans´Badge  ”in recognition of their brave efforts”.  Ja det är mer än man kan säga om de svenskar som jag skrev om i slutet av maj. Svenskarnas insatser vill ingen offentlig person här i landet nämna ens. Jag vill därför åter igen slå ett slag för Lennart Lundbergs bok Handelsflottan under andra världskriget, som finns både på biblioteket och till salu hos Adlibris.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: