Hoppa till innehåll

Häpnadsväckande att ingen reagerar mot senaste myntreformen här i Sverige

10 oktober 2010

För en dryg vecka sedan införde Sverige en myntreform som enkelt uttryckt enbart gynnar statskassan dvs staten dvs egentligen oss skattebetalare. Men frågan är får vi skattebetalare någon nytta av detta tillskott eller försvinner pengarna bara i det svarta hålet? Och varför protesterar ingen?

50-öringen upphörde som betalningsmedel den 1 oktober. Bra tycker en del andra tycks inte ha förstått vad detta innebär.

Att 50-öringen försvinner betyder inte hela världen för gemene man, men i stort ger det höjda priser genom att man avrundar uppåt till jämn 1-krona. Detta får till följd att ett högre pris ger en högre moms. Statskassan får alltså in en hel del extra moms miljarder helt gratis utan motprestation.

Man hade kanske trott att butikerna skulle justera sina priser till jämna kronor, men så är ju inte fallet. En vara kan fortfarande kosta 10 kronor och 55 öre men du får betala 11 kronor och butiken får betala in moms på det högre beloppet.

Att det kostar pengar att hantera växelmynt kan ju alla förstå men det är ändå lite märkligt att Sverige nu i princip är det enda landet utan växelmynt, dvs myntslaget öre försvinner bara.

Behöver riksbanken ett extratillskott eller vad är vitsen med detta? Denna påspädning kommer ju att pågå så länge butikerna sätter pris i kronor och ören.  Borde man inte diskutera hur den här extra beskattningen av oss konsumenter ska fördelas?  Eller är det ett sätt att finansiera skattesänkningarna? Men det är häpnadsväckande att ingen reagerat på denna smyginförda straffskatt. Har frågan diskuterats i riksdagen över huvudtaget? Det tycks ju vara något som riksbanken fixat helt på egen hand?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: