Hoppa till innehåll

Gillar du inte det jag skriver behöver du inte läsa det

20 september 2010

Det var val i Sverige i går. Val till riksdag, landsting och kommuner. I Sverige får man inte sticka ut om man inte är artist eller kanske författare eller Zlatan.

Det hade självklart varit häftigt om feministpartiet Feministiskt Initiativ fått komma in i riksdagen om inte annat så för att röra om lite i gubbgrytan. Nu blev det ett annat missnöjesparti som gjorde det. Varför det blev just det ena och inte det andra kan man bara spekulera om. Men det nya partiet sticker verkligen ut åtminstone med svenska mått mätt.

Att många väljare är missnöjda med både det ena och det andra är kanske inte så konstig. Men de flesta politikerna vill vara hyggliga och ge folk det folk vill ha. Men ibland vet inte politikerna hur folk lever och tänker och i värsta fall tycker man inte som väljarna. Det är då missnöjespartier uppstår. Det är så demokrati fungerar.

Men politikerna kan inte tala om för folk vad som är rätt och fel längre.  I ett modernt land kan inte politikerna komma med pekpinnar och läxa upp folk. Det känns dessutom konstigt när alla partiledare är yngre än vad man är själv.

I gårdagens val fick tre partier ca 5,6% av rösterna var.  Ett vänsterparti, ett högerparti och det nya missnöjespartiet S.D. S.D. har dessutom kommit att få en s.k. vågmästarställning som  gör att de etablerade partierna kanske måste lyssna på vad det nya partiet tycker i vissa frågor innan man fattar beslut.

Alla röster är inte räknade eftersom poströsterna inte blir klara förrän onsdag men nu försöker man hitta en förklaring till varför ett nytt parti får lika många röster som två redan etablerade.

Kanske kommer man att förstå att vissa reagerar när barn och barnbarn inte kan flytta hemifrån utan bor hemma hos föräldrarna upp i 30-årsåldern pga att det inte finns några lediga lägenheter. Kanske kommer man att förstå att vissa reagerar när de egna gamla föräldrarna har en lägre pension än de personer som kommit till Sverige de senaste åren har.  Kanske kommer man att förstå att vissa reagerar när mördare går fria eller släpps fria efter alltför kort tid. Det finns fler än en anledning att rösta på ett missnöjesparti. Oftast vill man helt enkelt att rätt ska vara rätt.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: