Hoppa till innehåll

Det svenska valsystemet ifrågasatt – äntligen

01 september 2010

Det är nästan tre veckor kvar till det svenska riksdagsvalet och hittills har valtemperaturen varit låg. Det gamla vanliga bara:  höjda bidrag eller sänkta skatter. Det handlar i stort sett om kronor och ören hit en hundralapp dit dvs plånboksfrågor.

Men i förra veckan hände något som i Sverige inte väckt särskilt mycket uppmärksamhet men som däremot utomlands fått reaktioner.

Vad som hände i förra veckan var att ett av de partier som ställer upp i riksdagsvalet fick sin reklamfilm stoppad av svenska tv4. Anledningen till att reklamfilmen stoppades var att den ansågs vara främlingsfientlig eftersom den ifrågasatte den svenska invandringspolitiken.

I går kom en reaktion från Danmark där man starkt ifrågasätter stoppandet av filmen och även agerar för att valobservatörer ska skickas till Sverige.

Och det här är verkligen intressant. Reaktionerna har nämligen inte uteblivit här i Sverige. Det här är nämligen något man inte vill prata om. Och att svensk demokrati ifrågasätts av Danmark av alla länder är inte populärt.

Men vad danskarna också borde kritisera är det svenska systemet med valsedlar. Det systemet är nämligen relativt enkelt att manipulera. Reglerna gynnar de stora etablerade partierna på de mindres bekostnad.

Det fungerar nämligen så att de partier som inte redan finns i riksdagen måste själva se till att valsedlar trycks och skickas ut till ALLA vallokaler i hela landet. Och det fungerar ju inte. Som en extraknorr kan man ju erinra sig förra valet när en av ABBA stjärnorna (Björn) skänkte 1 miljon kronor för att bekosta tryckningen av valsedlar åt det feministiska partiet Feministiskt Initiativ.

Det svenska systemet med lösa valsedlar är ålderdomligt och bristfälligt. Andra länder har bättre lösningar. I vissa länder är valsedeln en lång lista där man prickar för ett av ALLA de partier som ställer upp i det aktuella valet. I andra länder har man andra bra lösningar.

Det är bra att det svenska systemet ifrågasätts. Det svenska systemet har mycket som brister men de stora partierna skapade det rådande systemet och är inte intresserade av en förändring. Valobservatörer? Ja varför inte.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: