Hoppa till innehåll

Mitt hem är min borg men gäller tydligen inte – i Sverige

13 augusti 2010

All forskning pekar i en riktning: din bostad och miljön runtikring är avgörande för hur bra du mår. Trots detta diskuteras boendefrågor mindre än någonsin i Sverige idag. I dag handlar det istället om boenderäntor. Och allt verkar ristat i sten. Och vad som gäller utomlands och vad som händer där är tydligen fullständigt ointressant för vi bor i Sverige och här gäller särskilda regler.

Tittar man sig omkring i Sverige idag kan man konstatera att inte mycket hänt sedan 70-talet. Småhus = en familjsbostad och sedan betonghus = flerfamiljshus. Sedan finns undantagen men märks inte särskilt mycket.

Då undrar man varför står hela denna sektor stilla medan världen och tekniken gått framåt med stormsteg?  Borde inte även boendet följa med utvecklingen? Och man läser om äldre som bor i hus utan hiss som inte tar sig ut utan blir sittande hemma. Och i många kommuner saknas ju s.k. seniorbostäder för personer över 55-60. Alla kan ju räkna ut vilken dålig livskvalitet en isolering i den egna bostaden ger. Bostaden ska ju vara mer än bara tak över huvudet.

För att spara pengar skrotade man tvånget för kommunerna att bygga äldreboenden och istället satsa på kvarboende med hemtjänst. Är  det kanske dax att ompröva denna politik.  Bor man bra och kan klara sig själv spar man också kostnader för samhället, men så långt tänker ju inte alla alltför unga politiker.

I dagens Sverige hänger det väldigt mycket på vilken kommun du bor i om du ska bo bra när du blir äldre. I många kommuner blundar man och hoppas att ingen ska klaga utan finna sig.  Men det borde ju vara självklart att ”mitt hem är min borg”- mottot  ska gälla överallt oavsett ålder.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: