Hoppa till innehåll

Varför stoppade inte justitiedepartementet Annika Östbergs P1 program ”Sommar”?

08 augusti 2010

Det sägs vara en stor ära och ett erkännande att man är en intressant och viktig person om man väljs ut att ha ett eget 90-minuters program i Sveriges Radio kallat ”Sommar”. Och visst allt från ministrar, författare, journalister till ja tydligen nu också personer med grovt kriminellt förflutet talar denna sommar i radion.

I dag (8 augusti 2010) upptogs de 90 minuterna av den i Sverige numera ökända Annika Östberg där hon frispråkigt berättade om sina 28 år i kaliforniskt fängelse.  Östberg som dömdes 1981 för medhjälp till mord på 2 (två) poliser i USA släpptes i fjol för att få sitta av resten av sitt livstidsstraff här i Sverige.

Men Östberg  kommer redan nästa år att kunna lämna det svenska fängelset efter att svensk domstol fattat beslut om detta. 

Men alltså vad sänder det för signaler att en person som sitter i fängelse får ett radioprogram som vilken känd person som helst? Är det  etiskt och moraliskt försvarbart att ge denna person sådan uppmärksamhet och till vilken nytta?  Skulle detta kunna hända i något annat s.k. rättssamhälle?

Man undrar också om Justitiedepartementet som har det yttersta ansvaret för svensk fångvård övervägt huruvida detta verkligen är i enlighet med svensk lag.

Programmet handlade till största delen om att ge en negativ bild av USA och amerikanskt rätts- och fängelsesystem. Alla vet att alla som hatar USA är välkomna till Sverige men att låta en person som ännu inte frigivits ur fängelse oemotsagd i direktsändning ömka sig själv och sina medsystrar är ändå väl magstarkt. 

Vill hon lätta sitt hjärta får hon väl skriva en bok.  Dessutom ska ju Sveriges Radio och Sveriges Televison vara opartiskt. Åtminstone  står det så i regelboken. Eller börjar de svensktalande USA-hatarna på att sina?

Efter detta bottennapp borde justitieministern överväga sin position. Man kanske kan börja med att se till att programmet tas bort från Sveriges Radios hemsida på internet – åtminstone till hon lämnat  fängelset för gott. Det finns ingen anledning att känna sympati för eller tycka synd om Annika Östberg. Tankarna bör i stället gå till de mördade polismännens familjer och deras anhöriga.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: