Hoppa till innehåll

Det var visst Lubbe Nordström som först upptäckte att slum även finns i fina Sverige men problemet nu är att ingen vill prata om den

30 juni 2010

Som svensk van att bo och leva under gynnsamma förhållanden tror man kanske att som man själv har det har de flesta andra som bor här i landet.

När man för första gången i sitt liv stöter på slum blir man lätt chockad. I synnerhet om slummen finns i ens eget land.

Vad man läst om slum i Sverige kommer från en person som var journalist och författare och som reste runt i Sverige på 1930-talet. Han skrev en bok om sina upplevelser och gav boken titeln ”Lort-Sverige”.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Sedan följde 30-40 års rivande av allt gammalt och byggande av nya bostäder. Miljonprogrammet är ett resultat av detta. Meningen var att alla skulle få en ny och modern bostad. Och de som ville fick bygga sitt eget lilla hus på mycket generösa villkor. Sverige skulle bli ett föregångsland.

Sen har inget hänt vad gäller bostadspolitiken.

Som svensk blir man chockad när man ser hur slummigt det är i vissa delar av södra Sverige. Det är som att vara i Moldavien eller Azerbadjan. Man tror inte sina ögon. Man undrar hur det kan ha blivit så här. Man undrar varför man har tillåtit det att bli så här. Det är som en mardröm att se denna slum. Vissa delar av södra Sverige måste tillhöra Europas värsta slum. Medan andra länder byggt nytt och snyggt ser det ut som om vissa områden förvandlats till knarkarkvartar. Som svensk är man chockad och drömmer mardrömmar om hur Sverige har förstörts på så kort tid.

Vill man ha in nytt blod och s.k. resursstarka personer borde man kanske först titta på vad man erbjuder dom man vill attrahera. Kanske det finns EU-bidrag att åtminstone få bort värsta slummen. Pengar som nu skickas till korrupta politiker utomlands skulle göra större nytta här för att få Sverige i presentabelt skick igen. Nu vill tydligen ingen politiker ta i detta problem ens med tång.

Läste att man i Köpenhamn startat stadsvandringar med hemlösa som guider. Meningen är att intresserade ska få se en annan sida av stan och att de hemlösa samtidigt ska få chansen att tjäna en hacka på kuppen.

Kanske dags att starta stadsvandringar i den sydsvenska slummen också. En alternativ turistattraktion kanske.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: