Hoppa till innehåll

Företagsamheten är den viktigaste frågan i valet enligt Maud Olofsson i senaste valbroschyren men i dag kom ett meddelande till oss företagare från försäkringskassan.

04 juni 2010

Maud Olofsson har sedan förra valet varit den som ska ansvara för frågor om företagande och näringsliv. Med andra ord Maud Olofsson är den svenska regeringens näringslivsminister sedan fyra år tillbaka. Som företagare har man därför haft höga förväntningar på henne.

Den här veckan kom en broschyr från centern där man bl.a. säger att ”företagsamheten är den viktigaste frågan i valet” och det låter verkligen som om Olofsson förstått vad det handlar om.

Det står nämligen att ”företagsamhet är samhällets drivmedel. Det är den som får saker att röra sig framåt. Om ingen gör själv, hittar på nya saker och provar nya vägar kommer utvecklingen att stanna. Utan företagsamhet skapas inga nya jobb. Utan den skulle vi varken ha iPhone, Facebook eller självuppvärmande bostäder.”

Det fortsätter sedan med ”I Sverige har vi länge sett på företagare som något lite märkvärdigt, som en handfull herrar i mörk kostym. Sanningen är att fler och fler männikor säger att de vill starta eget – speciellt ungdomar – men att de inte vågar.”

I slutet av broschyren i svart och rosa står : ”Det behöver bli ännu enklare och mer lönsamt att starta eget. Vi vill fortsätta sänka kostnaderna för företag. Ta bort krångliga regler.”

Men i dag fick vi företagare en broschyr från försäkringskassan som meddelar att den 1 juli gäller nya regler om karenstider i sjukförsäkringen.

Hoppsan. Inget som media sagt ett ord om. Det finns ju annat att rapportera om i Sverige nu förtiden. Och det som händer långt från Sverige är alltid mer spännande att rapportera om. Särskilt om det handlar om våld och skäggiga karlar.

Enligt meddelandet har Försäkringskassan bestämt att vi småföretagare från och med 1 juli har 7 (sju) dagars karenstid mot tidigare noll eller tre dagar. Punkt slut och bara att finna sig.

Jo en sak till. Vi kan dessutom välja om vi kanske hellre vill ha 14, 30, 60 eller 90 dagars karens.

Är detta en förbättring?  Hur många ungdomar lockas att starta eget företag av en sådan här åtgärd? 

När togs beslut om det här kan man undra? Och vem tjänar på detta? Statskassan förstås. Vad den enda handen ger, tar den andra tillbaka. Det man tjänar på gungorna får man ta igen på karusellerna eller hur det var.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: