Hoppa till innehåll

Inget att hänga i julgranen

22 maj 2010

Världen stod kvar när man vaknade i morse. Inte mycket märks av den enorma ekonomiska kris som råder. De stora vinnarna, t.ex. de fifflande grekerna har väl garvat ihjäl sig vid det här laget och man vet inte om man ska skratta eller gråta åt eländet.

Problemet är att ingen har någon som helst aning om vart vi är på väg.  Hörde ett skräckexempel i radio eller tv där någon på fullt allvar och den här personen var en s.k. expert – spekulerade i att Sverige med s.k. stabil ekonomi åtminstone för närvarande, nu skulle kunna bli ett land med s.k. säker valuta typ schweizer franc eller dollarn.

Kan någon föreställa sig när kineser tar det säkra före det osäkra och växlar in i svenska kronor när det börjar svaja på riktigt allvar? Hade personen kanske sagt Norge och norska kronan kanske man skulle kunna ta spekulationen på lite mer allvar. Norge står ju liksom Schweiz utanför EU och slipper ansvaret att försöka hålla Euro/EU-skutan flytande. 

 Frågan är väl snarare när slår krisen mot Sverige på allvar? Sverige med Europas lägsta löner – nästan, låg levnadsstandard jämfört med andra länder och en bostadsbubbla inom räckhåll. Hushållen har ju lånat till nästan allt dom äger. Kom igen. Det enda positiva i Sverige är statsfinanserna. Resten är inget att hänga i julgranen precis. Titta t.ex. på den ineffektiva och dyra sjukvården (SvT:s uppdrag granskning i veckan granskade skräckexemplet sjukhuset i Sundsvall). Finns det någonting som fungerar i detta land och som är skattefinansierat? Och kommer någon ihåg tågen i snökaoset i vintras?

Som företagare är man enormt besviken. Bor man i Sverige har man åtminstone som småföretagare inte fått en Euro hittills. Det man betalar in i skatt ser man ju aldrig  skymten av. EU känns bara som ett massivt slöseri med skattepengar – till ingen som helst nytta. I början när Sverige gick med kändes det intressant och spännande. Nu är det lika kul som en flaska ljummen avslagen Carlsberg. Vart tog champagnen vägen? Till Grekland kanske och sedan tog väl pengarna slut.

Napoleon sa en gång att kännetecknet för en ledare är att inge hopp.

Säga vad man vill om Sarah Palin och tea party rörelsen i USA, men hellre hon än byråkraterna i Bryssel. Det är faktiskt lite Jose Mourinho stuk över henne också.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: