Hoppa till innehåll

Ingen rök utan eld eller allt handlar om pengar – tyvärr

13 mars 2010

Ibland undrar man hur naiva journalister och andra inom media egentligen är. Sverige är ett litet land men det behöver ju i sig inte vara något negativt men det betyder tyvärr att i princip alla känner alla.

I och med internets spridning till gemene man har fler fått möjlighet att ta del av information och samtidigt berätta om egna självupplevda händelser. Detta fenomen har nog mest skakat om den tidigare oåtkomliga läkarkåren och vårdapparaten i stort.

Aldrig förr har berättelser om hårresande detaljer från sjukhus och vårdsfären kommit till allmän kännedom.

De flesta väntar sig nu att skyldiga ska ställas till svars och att saker ska hända där missförhållanden råder. Allt är naturligtvis inte katastrof över hela linjen men tillräckligt med detaljer om fel och misstag har nu uppdagats och detta medför att något måste till för att återställa allmänhetens förtroende för den av oss alla finansierade vården.

Men det som kanske allt för många inte förstår är att rättsprocesser inte är gratis och att bara för att en läkare polisanmäls detta inte automatiskt leder till fällande dom. Bl.a. har läkaren ett övertag genom att t.ex. ha ekonomiska möjligheter att välja en topp 10 advokat medan patienten  får nöja sig med att åklagaren driver ärendet som allmänt åtal.

Drivs ärendet på annat sätt har patienten oftast bara 75.000 kr motsvarande rättsskyddet i hemförsäkringen att spendera. Alla vet ju att Silbersky brukar begära förskott och sedan brukar slutnotan hamna på i runda slängar en miljon.

Sedan hade vi det här med att Sverige är ett litet land osv. Detta betyder ofta att läkare och advokater känner varandra och umgås privat. Om detta är en av flera  förklaringar till varför så få åtal väckts mot läkare låter vi vara osagt.

Att, som i det nu aktuella fallet, en läkare misstänks för kanske 60 mord i lilla Sverige, gör ju att sjukhusen plötsligt framstår som monstruösa mordmaskiner. Detta  kräver att ansvarig minister ingriper och kommer med en förklaring hur sådant är möjligt och vad man tänker göra åt saken. Varför ställer ingen media ministern mot väggen för en kommentar?

Och låt dom anhöriga komma till tals. Men framför allt en minister med så dålig koll måste ju tvingas avgå på grund av inkompetens.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: