Hoppa till innehåll

I jantelagens och missunnsamhetens Sverige spårar det mesta ur tyvärr

09 mars 2010

Alla som bor i Sverige vet att jantelagen råder och mycket handlar om millimeterrättvisa. I stället för att fokusera på det väsentliga snöar debatter ofta in på de mest konstiga detaljer.

Alla vet att Sverige mer eller mindre oförskyllt drabbats av den internationella ekonomiska krisen. För att lindra konsekvenserna för gemene man har regeringen valt att ge hushåll möjlighet till avdrag för vissa tjänster bl.a. så kallade hushållsnära tjänster främst städning.

Dessa tjänster vill nu regeringen utöka till att omfatta lite mera obskyra varianter. Detta har nu väckt starka känslor och fokus försvinner lätt från vad som är rimligt och inte.

I ett land som Sverige som har rykte om sig att vara en välfärdsstat ska ju samhället ta hand om medborgarna från vaggan till graven är det tänkt.

Detta sätt att tänka dominerar bland gemene man och nu handlar det om fel saker i debatten. Därför borde det vara viktigt att markera om de här jobben ska finnas kvar permanent även när konjunkturen vänt. Det borde också vara intressant att kanske begränsa avdragsrätten för t.ex. hundpassning till personer över 60 dvs i princip pensionärer.

Hunden sägs vara människans bästa vän. Många känner också till att husdjur befrämjar hälsa och välbefinnande hos ägaren och minskar i långa loppet behovet av vård och omsorg men att gå så långt som att skattesubventionera det hela kan vara en svår nöt att knäcka när det handlar om millimeterrättvisa och jantelag.

Den kommunala servicen kunde kanske istället utökas så att denna typ  av tjänster ingick i socialtjänstlagen.  S.k. lyxkonsumtion skulle då inte upplevas som så fruktansvärt orättvis. Kommunen kan ju köpa tjänsten av en privat firma.

I och med detta kunde frågan bli en kommunal angelägenhet och ingen regeringsfråga. Det har blivit en märklig debatt nu och det borde kanske finnas angelägnare frågor att debattera. Exempelvis hur kan man underlätta för oss entreprenörer och hur ska rörligheten på arbetsmarknaden kunna öka om det inte finns bostäder som förr i tiden?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: