Hoppa till innehåll

Varför finns det bara en Margaret Thatcher?

28 februari 2010

Så länge man kan minnas har Sverige talat vitt och brett om att vara ett föregångsland när det gäller jämställdhet, jämställdhet och jämställdhet.

Men har jämställdhet något med mera makt att göra? Eller är det bara snömos och trams?

Det stiftas lagar och debatteras men det går inte att förvandla ett land bara genom att införa en eller annan lag. Ett undantag är väl Norge där man infört kvotering för att få 50/50 fördelning män/kvinnor i företagsstyrelser.

Det märkliga med Sverige, landet som säger sig gilla jämställdhet, är att landet aldrig haft en kvinnlig statsminister och senast Sverige hade en drottning på tronen var på 1600-talet, men drottning Kristina abdikerade, blev katolik och flyttade till Rom. (Räknar inte Ulrika Eleonora som satt ett enda år vid makten i början på 1700-talet)

Det är inte så länge sedan svensk grundlag (successionsordningen) ändrades för att möjliggöra kvinnlig tronföljd. Anledningen var att man ville att kronprinsessan Victoria ska kunna bli regent som i vilket annat modernt land som helst. Man var ju lite radikalare i Sverige under Olof Palmes tid på 70-talet dvs då nuvarande kungaparet nedkom med första bäbisen.

Men vad kan Sverige skryta med egentligen? Inte mycket om man undantar internet.  Det mesta var faktiskt bättre förr. Idag är det väl inte många som här i Sverige kommer ihåg den engelska premiärministern Margaret Thatcher. Man måste nog vara 50+ i alla fall. Många svenskar beundrade henne för hennes fighting spirit och ledarskap. Konflikträdda svenskar applåderade beundrande. Hon intervjuades till och med av vänstervridna Stina Lundberg i tv4, men vägrade göra jämfota-hoppet.

Den här bloggen är en stor beundrare av Thatcher och ett lästips är tegelstenen ”Min väg till makten” utgiven 1995 i Sverige. Originalet kom 1993 och ”The Path To Power” finns fortfarande att köpa det är bara att leta på nätet.

På grund av sin skepsis mot EU och euron tvingades hon avgå alldeles för tidigt eftersom partiet kort sagt bestämt sig för att slå in på en annan mera EU vänlig linje.

Tyvärr syns ingen efterträdare på radarn – ännu.  Hade förresten hellre sett Hilary Clinton som president i USA och inte bara utrikesminister. Nu står ju USA nästan helt stilla.

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: