Hoppa till innehåll

Idiotsverige i kvadrat: diskriminerad pga det svenska skattesystemet

24 februari 2010

I Sverige ska man vara löntagare/arbetslös/bidragstagare etc. Den som ger sig ut på grumligare vatten och startar eget företag får skylla sig själv för då är man inte längre löntagare med fast månadsinkomst som ramlar ur bankomaten varje månad. Men företagare vad är det?

Problemet i Sverige är att ingen har en aning om vad företagare gör. Hör man något i media är det om någon som gjort ett dåligt jobb eller fifflat på ett eller annat sätt.  Media har ingen aning om företagande och detsamma gäller de flesta andra vare sig det gäller myndigheter eller anställda i företag.

Och efter SAAB affären har väl en och annan börjat undra hur det kommer sig att ett företag kan gå med förlust dvs inte redovisa något överskott, och ändå fortsätta som om inget hänt. Svaret är att man kan låna pengar till löpande utgifter och man kan även sälja tillgångar typ maskiner etc för att få loss kapital. Förlust är inte lika med konkurs som många tycks tro. Förlust är inte lika med insolvens som är en juridisk term för betalningsoförmåga. Förlust är en bokföringsterm.

Är man ett litet företag blir man genast en suspekt person om man inte har ett stort redovisat överskott. Har man inte ett stort redovisat överskott undrar vissa varför företaget inte läggs ner och man gör något annat. Det är det här tänkesättet som är idiotsverige i kvadrat.

Entreprenörer och andra eldsjälar ger inte upp för minsta lilla nedgång i konjunkturen utan jobbar vidare. Men i Sverige straffas man för detta.

Fick för en timme sedan veta att jag har för låg inkomst av näringsverksamhet för att få en sökt lägenhet i Malmö. Någon annan med så kallad fast inkomst fick den.Varför accepterar politikerna detta för det kan inte vara ett unikt fall? Lagen måste ändras. Ingen företagare skall diskrimineras på grund av skattesystemet.

Jag har inte trott att det fungerade så här. Jag trodde att det var betalningsanmärkningar och Kronofogdemyndigheten som stod i vägen för en och annan företagare. Jag som aldrig haft en betalningsanmärkning någonsin har istället skattemyndighetens uppgifter om min ”vinst/förlust” att ”tacka” för att nu gått miste om en ny bostad.  Fyrkantigt och kontraproduktivt. Idiotsverige i kvadrat. Hej och hå!

Snacka inte om rörlighet på arbetsmarknaden när det finns sådana här korkade hinder i vägen. Vad säger EU lagstiftningen om detta?

From → Uncategorized

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: